Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Kultur på sitt beste


Seminar i spennende omgivelser:
Martinique - Kultur og natur på sitt besteHøstkulda hadde begynt å ta tak i vårt vakre land, samtidig som noen av oss satte kurs for Karibia. Nærmere bestemt Martinique, for å utveksle og utvikle erfaring og kompetanse knyttet til ungdomsutveksling og internasjonalt arbeid.

Seminaret var trinn tre i et initiativ som startet fra det nasjonale kontoret i Frankrike (Injep) i februar 2000. Først med møte i Fransk Guyana, senere med training på St. Martin, og nå en ny training på Martinique. Poenget var å legge til rette for ungdomsutveksling med de såkalte «oversjøiske departementene» i Sør Amerika og Karibia: Fransk Guyana, Guadeloupe og Martinique.

I alt 18 ungdomsledere fra 6 Europeiske land (Sverige, Polen, Portugal, Ungarn, Romania og Norge) la høsten bak seg og reiste til Martinique, for å slutte seg til en gruppe på 7 ungdomsledere fra Martinique og Fransk Guyana.

For en stiv og frostsprengt nordmann ble overgangen stor. Halling og pols ble byttet med Zouk og til da ukjente hoftebevegelser. Her ble det utfordringer på flere plan.

Vennlige mennesker som lever i en spennede og sammensatt kultur, midt i ett av verdens mest frodige naturparadis. En glimrende arena for arbeid med kulturforskjeller, identitet, og utvekslingsprosjekter. Å få muligheten til å tilbringe en uke sammen med engasjerte ungdomsledere fra store deler av Europa var et privilegium. Det skapte perspektiv på egen virkelighet, og bidro med nye og spennende dimensjoner til eget arbeid.

Deltakerne var bredt sammensatt. Den norske gruppa var i utgangspunktet internasjonal, med en deltaker fra Antirasistisk senter (opprinnelig fra Kamerun), en deltaker fra Bergen Internasjonale kultursenter (opprinnelig fra Sør-Afrika) og en deltaker fra Juvente (fra Vinje).

Uka var lagt opp etter prinsippet ”learning by doing”, og arbeidet var tett knyttet til Martinique som sted. Uka startet bl.a. med bygging av sandslott på kursstedets lokale strand. Jeg har sjelden sett så mange voksne mennesker krabbe rundt på en strand med en slik entusiasme. Gruppa ble sakte men sikkert sammensveiset og var klar for det dypere innholdet, med fokus på identitet, stereotypier, og interkulturell læring.

I midten av uka ble deltakerne sendt ut på øya som journalister. Bestillingen var å forske i den lokale kulturen, og melde tilbake til resten av deltakerne i form av en artikkel. I løpet av en dag hadde vi et lite dykk inn i den lokale kulturen, og mange spennende oppdagelser ble gjort. Deltakerne fra Martinique meldte blant annet at de oppdaget sin egen kultur på en ny måte.

Siste fasen i trainingen ble benyttet til arbeid med konkrete utvekslingsprosjekter.

Det var en gjeng med svært motiverte ungdomsledere som satte kursen hjem til Europa. I kofferten hadde de med seg ny kunnskap, og konkrete avtaler om utvekslingsprosjekter. Nå gjenstår det bare å fylle ut søknadspapirer og realisere planene. Det blir spennende å høste fruktene av trainingen i årene som kommer. Det vil gi mange ungdommer viktig erfaring som de kan ta med seg videre i livet!

– Øyvind Henriksen

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS