Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Erasmus+ fyller 30 år!


I år er det 30 år siden Erasmus-programmet ble lansert. Erasmus+-programmet har nå vokst til å bli verdens største internasjonale mobilitetsprogram, og inkluderer utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Det ble storslått feiret under en mottakelse i Oslo i går.

 

«Erasmus-programmet er et av de beste eksemplene på hvordan Europa forandrer livene våre,» sa EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Rundt 240 gjester deltok, inkludert diplomater, stortingspolitikere, representanter fra ni departementer, frivillige organisasjoner og selvfølgelig nåværende og tidligere deltakere i Erasmus+-programmet.

 

Feiringen ble innledet av en tale fra EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell. 

 

- Erasmus har gitt over 9 millioner mennesker muligheten til å dra utenlands, få nye ferdigheter, erfaringer og vennskap. For mange er Erasmus ikke bare et tidspunkt i deres liv, men et vendepunkt. Mange finner sin partner gjennom Erasmus, og statistikk viser oss at programmet er ansvarlig for mer enn en million babyer de siste 30 årene.

 

EØS- og EU minister Frank Bakke-Jensen sa i talen at «feiring» og «Europa» skulle nevnes i samme sammenheng oftere. Han minnet forsamlingen om at det er 60 år siden Romatraktaten ble innført og at det er 25 år siden Norge signerte EØS-avtalen. Han sa at slike markeringer er viktige for å minne oss på hvordan Europa forandrer folks liv til det bedre.

 

- Et av de beste eksemplene på hvordan Europa forandrer livene våre er et annet jubileum: Erasmus-programmet. Programmet for mobilitet for studenter og unge startet for 30 år siden. Takket være Erasmus og Erasmus+ har mer en 30.000 norske studenter tilbragt et semester på et europeisk universitet siden 1992. Den totale innvirkningen er også mye større, til sammen har mer enn 80.000 nordmenn deltatt i en eller annen form for utveksling gjennom Erasmus.


Les hele talen til Frank Bakken-Jensen her. 
Deretter var det taler fra SIU og Erasmus+: Aktiv Ungdom. Seksjonssjef Erik Langbråten i Erasmus+: Aktiv Ungdom viste til en rykende fersk rapport som viser de positive resultatene utveksling gjennom Europeisk volontørtjenenste har for både de unge og vertsorganisasjonene.


Tidligere i vår arrangerte EU-delegasjonen, SIU og Erasmus+: Aktiv Ungdom en fotokonkurranse slik at tidligere deltakere kunne vise hva Erasmus-programmet har betydd for dem. Mer enn 120 bidrag ble lastet opp på Instagram med emneknagg #mitterasmusminne. Vinneren Ajla Cejvan vant med et bilde fra en karnevalsdag de organiserte for barna fra skolefritidsordningen hvor de var volontører.


- Denne dagen gjorde jeg noe jeg aldri hadde klart før i mitt liv – å ikke snakke i 8 timer! En av mange ting jeg lærte under Erasmus+-oppholdet mitt: å kommunisere uten å bruke språket, skrev hun i bildeteksten.

 

EUs ambassadør til Norge ga reisegavekortet på 3.000 kroner til Ajla. Det kommer sikkert godt med når hun nå skal tilbake til vertsorganisasjonen i Frankrike for å jobbe, 1,5 år etter at hun gjorde ferdig volontøroppholdet sitt.


Deretter fikk gjestene forsyne seg av en Erasmus 30-kake. Rundt en fjerdedel av deltakerne har tidligere deltatt i et Erasmus-program, så gjestene fikk delt erfaringer og minglet.

 


Mottakelsen var organisert av EUs delegasjon til Norge, Senter for Internasjonalisering av utdanning (SIU) og Bufdir, som er nasjonale kontorer for Erasmus+-programmet i Norge.

 

Les også om
Rekordtall for Erasmus+ i jubileumsåret 2017
Nå kan du påvirke fremtiden til Erasmus+-programmet
Ny Erasmus+-app
Erasmus+ fyller 30 år!
Ajla vant fotokonkurransen
Samisk samfunnsengasjement startet med frivillig arbeid i Tyskland


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS