Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Europeiske ungdommer diskuterte miljø- og klimautfordringer i Lofoten


I september var femti ungdommer fra en rekke land i Europa samlet i Lofoten for å diskutere miljø- og klimautfordringer. På programmet stod også kulturutveksling, fjellturer og besøk i små lokalsamfunn. En av deltakerne har skrevet om sine opplevelser og erfaringer.

 

"Et Erasmus+: Aktiv Ungdom-prosjekt er noe jeg vil anbefale på det sterkeste dersom du er glad i å møte nye mennesker, lære om andre kulturer og oppleve nye ting," oppfordrer hun.  

Fra 5. til 15. september var 50 ungdommer og unge voksne fra Norge, Litauen, Slovakia, Romania og Tyrkia samlet i Stamsund i Lofoten for kulturutveksling, workshops og turer i fantastisk natur. Etter 10 dager sitter jeg igjen ikke bare med fascinasjon over Lofoten, men også med nye venner, ny kunnskap og mange gode minner.

Under oppholdet var vi stort sett veldig heldige med været, særlig de første dagene. Dette utnyttet vi til det fulle ved å ta turen over Tinderekka i Stamsund allerede den andre dagen av prosjektet. Dette ble en lang, og for mange, en strabasiøs tur, men utsikten på toppene gjorde at alt slitet raskt ble glemt. På turen la vi et godt grunnlag for resten av prosjektet, ettersom folk ble godt kjent og hjalp og støttet hverandre gjennom hele turen.

Enkelte av deltakerne våget seg også opp på Reinebringen, en av Lofotens mest kjente turistattraksjoner. Selv om det var bratt stigning og en litt utfordrende sti med løse steiner, var turen en flott opplevelse. Utsikten på toppen over Reine og omkringliggende fjell var formidabel! Deltakerne som ikke ble med på turen, oppholdt seg i Reine sentrum og dro en tur til Å. For ungdommer fra byer i Europa var det spennende å se disse små lokalsamfunnene med båthus, sjarker og små butikker.

Mye av det resterende opplegget foregikk i området rundt Stamsund vandrerhjem, som vi bodde på. Vandrerhjemmet ligger idyllisk til nede ved sjøkanten og hadde robåter som vi kunne låne når vi ønsket. Vi hadde mange leker og workshops inne og ute, hvor fokuset var å bli kjent med hverandre og de ulike kulturene, bygge samhold, samarbeide og, ikke minst, lære om og tenke på løsninger rundt miljø- og klimautfordringer. Vi dro også til Leknes, hvor vi besøkte rådhuset og fikk lære litt om hvilke utfordringer kommunen har med økende turisme og miljøproblemer i tilknytning til det.

All maten ble laget av deltakerne selv, i tillegg til at hvert av landene arrangerte kulturkvelder med middag typisk for hjemlandet, gjerne noen delikatesser og andre karakteristiske ting som viste noe ved kulturen. Disse kveldene var blant prosjektets høydepunkter: alt fra tyrkisk/kurdisk dans til spennende oster fra Romania skapte god stemning. På den norske kulturkvelden lagde vi vafler og fortalte litt om norsk multikulturalisme, siden mange av de norske deltakerne hadde en annen etnisk bakgrunn.

For mange var også besøket til Hauklandstranden en av de siste dagene et høydepunkt. Dette er en av de mest kjente turistattraksjonene i området, og det med god grunn! Selv om været ikke var helt med oss denne dagen, våget mange seg til et raskt bad. Etterpå dro vi til Lofotr Vikingmuseum på Borg, noe som var stor stas for flere av deltakerne. Der fikk vi se og høre om hvordan vikingene i Lofoten levde samt hvordan de lagde mat, klær og redskaper. For mange som bare kjente vikingtiden gjennom populærkultur var besøket veldig interessant.

Alt i alt var oppholdet i Lofoten en super opplevelse. Et Erasmus+: Aktiv Ungdom-prosjekt er noe jeg vil anbefale på det sterkeste dersom du er glad i å møte nye mennesker, lære om andre kulturer og oppleve nye ting.

Skrevet av Guri L. Kvalsvik.

 

Prosjektet var organisert av Nordic Sprit. 

 

Les også om
Til Irland for å lære om menneskerettigheter
Europeiske ungdommer diskuterte miljø- og klimautfordringer i Lofoten
Unge teaterspirer fra Rogaland på utveksling i Spania
Fremtidens fredsmeklere
Sammen mot sosial ekskludering
Miljøengasjerte ungdommer på Svalbard
I Litauen for å lære om sport, kjønn og fritid
Europeiske ungdommer forteller sine egne historier gjennom bilder
«Let’s do it together» - internasjonal gruppeutveksling.
Europeiske ungdommer i Nord-Norge for å lære om menneskerettigheter
«Europe is Difference» – gruppeutveksling


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS