Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Europeiske ungdommer i Nord-Norge for å lære om menneskerettigheter


48 ungdommer fra Europa dro til Langfjordbotn for å lære om samisk kultur, menneskerettigheter og boltre seg i nordnorsk natur.

 

I løpet av gruppeutvekslingen har de fått diskutere Europas utfordringer med EØS-og EU-minister Frank Bakke-Jensen, besøkt en reindriftsfamilie og overnattet i gapahuk på fjellet. I begynnelsen av august var 48 ungdommer i alderen 16-25 år fra seks ungdomsorganisasjoner fra Nederland, Luxembourg, Tyskland, Makedonia, Kroatia og Norge samlet i den lille bygda Langfjordbotn i Alta kommune. Her deltok de på "Let´s do it outside", en grupputveksling som fokuserte på menneskerettigheter og utendørsaktiviteter/sunn livsstil.

 

Besøk hos reindriftsfamilie for å lære om samisk kultur


I løpet av uken diskutere ungdommene minoritets- og urfolkstema og lærte om samisk kultur.

 

- I en tid med økende nasjonalisme og fremmedfrykt er det svært aktuelt å rette fokus på menneskerettigheter, solidaritet og toleranse. Det er viktig at deltakerne gjennom diskusjoner og gruppearbeid ser de store linjene. De får forståelse for at dette er utfordringer mange land i Europa har, og ved å jobbe sammen kan en finne de gode løsningene for fremtiden, forklarer Gabriella Jurisic Ottesen, som er prosjektkoordinator.

 

Deltakerne besøke sommerboplassen til en av deltakerne for å lære med om samisk kultur. Ungdommene fikk høre fra tre generasjoner hvordan det er å drive med reindrift. De fikk også prøve seg på lassokasting og smake på reinsdyrkjøtt.

 

Se video fra besøket her. 

 

 

 

Besøk av EU-minister

 

Ungdommene har også har blitt mer bevisst på hvordan deres stemme kan bli hørt og hvordan de kan være med på å påvirke fremtiden. 

 

Allerede i løpet av gruppeutvekslingen fikk deltakerne anledning til å diskutere med en viktig beslutningstaker. EØS-og EU-minister Frank Bakke-Jensen kom på besøk for å holde en innledning om samarbeid i Europa. Deretter samlet ungdommene seg i små grupper for å diskutere relevante tema med Bakke-Jensen: hvordan det er å være ung i Europa, hvordan de kan påvirke beslutningstakere og hva de vil endre i samfunnet.

 

 

Overnatting i gapahuk og toppturer

 

Ungdommene har også fått oppleve nordnorsk natur når de har gått på toppturer, overnattet på fjellet i en gapahuk, fisket og badet. På overnattingstur i fjellet beveget deltakerne seg langt utenfor komfortsonen. De måtte være ute i naturen i en lenger periode, takle all slags vær og lage mat sammen i en stor, multikulturell gruppe.

 

Økt kulturforståelse og solidaritet

 

Utvekslingen er finansiert av Erasmus+: Aktiv Ungdom. Gabriella har god erfaring med å organiserer gruppeutvekslinger og ser hvor mye ungdommene lærer i løpet av en uke eller to. 

 

- Ved å søke støtte gjennom EU's ungdomsprogram legger vi til rette for at ungdommer kan møtes på tvers av landegrenser, diskutere, dele og oppleve fellesskap. Gjennom flere år har jeg sett at ungdommen raskt oppdager at likhetene er flere og viktigere enn ulikhetene. De tar også i bruk de redskapene vi gir dem, for eksempel debattferdigheter, ny kunnskap og erfaring omkring viktige temaer i samfunnsdebatten i Europa. I løpet av en gruppeutveksling får de kunnskap om andres kultur og levesett, økt bevissthet omkring solidaritet og toleranse og et ønske om å være med å gjøre en forskjell, avslutter Gabriella. 

 

Les mer om gruppeutveksling her. 

 

Les mer om Let's do it outside i Altaposten. 

 

 

 

Bildene (CC) er tatt av Marleen Hoftijzer (www.marleenhoftijzer.com)

Les også om
Til Irland for å lære om menneskerettigheter
Europeiske ungdommer diskuterte miljø- og klimautfordringer i Lofoten
Unge teaterspirer fra Rogaland på utveksling i Spania
Fremtidens fredsmeklere
Sammen mot sosial ekskludering
Miljøengasjerte ungdommer på Svalbard
I Litauen for å lære om sport, kjønn og fritid
Europeiske ungdommer forteller sine egne historier gjennom bilder
«Let’s do it together» - internasjonal gruppeutveksling.
Europeiske ungdommer i Nord-Norge for å lære om menneskerettigheter
«Europe is Difference» – gruppeutveksling


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS