Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Orientering i kulturforskjeller


- Det beste med Norge? Helt klart de pene norske guttene. De er mye mer sporty og trendy enn de kjedelige engelske! Utsagnet kommer fra Andrea Sheel (17), som er på utvekslingsbesøk til Østfold orienteringskrets.I våres reiste en gruppe norske unge orienteringsløpere til England for å trene, lære om engelsk kultur og ikke minst: for å bli kjent med engelske ungdommer. I august kom den engelske gruppa på gjenvisitt til Østfold, og de engelske ungdommene er begeistret for mer enn bare de norske guttene; Blant annet er de imponert over loven om fri ferdsel i utmarksområder, som gir norske orienteringsløpere fantastiske treningsmuligheter. I England må de bruke offentlige områder, eller søke grunneier om tillatelse. Det er det slett ikke alltid de får...

Håkon Stenseth (17) fra den norske gruppa, er på sin side imponert over innsatsviljen til de engelske løperne. - De ofrer mye for å kunne drive sporten sin. Ofte må de trene i gater og parker, eller kjøre i timevis for å finne skikkelig terreng, forteller han. 
 
De norske ungdommene er enige om at det beste med en utveksling er å bli kjent med ungdommer fra et annet land. – Det blir noe helt annet enn en ferietur, fordi vi blir mye bedre kjent med landet og menneskene. Og når vi gjør noe sammen som vi alle liker – nemlig å løpe orientering - får vi også mye å prate om etterpå, sier Martin Soukup (17).

Og det er nettopp dette – at ungdommer fra forskjellige land prater sammen og blir venner – som er det viktigste med ungdomsutvekslinger. Da lærer en også om forskjeller og likheter i kultur og væremåte. Og at Andrea legger mer merke til motebevisste gutter enn til den norske bunadtradisjonen, forteller oss kanskje også noe om vår egen kultur?

Les også om
Til Irland for å lære om menneskerettigheter
Europeiske ungdommer diskuterte miljø- og klimautfordringer i Lofoten
Unge teaterspirer fra Rogaland på utveksling i Spania
Fremtidens fredsmeklere
Sammen mot sosial ekskludering
Miljøengasjerte ungdommer på Svalbard
I Litauen for å lære om sport, kjønn og fritid
Europeiske ungdommer forteller sine egne historier gjennom bilder
«Let’s do it together» - internasjonal gruppeutveksling.
Europeiske ungdommer i Nord-Norge for å lære om menneskerettigheter
«Europe is Difference» – gruppeutveksling


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS