Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Skole for tunghørte - med internasjonalt perspektiv


Svenske Daniel forelsket seg i Norge – i dobbelt forstand. Han var i den svenske gruppen som deltok i en utveksling med Briskeby skole og kompetansesenter. Etter noen få dager var han klar til å flytte – for å begynne på Briskeby skole. Hva trakk mest, mon tro? Skolen eller Linda?Briskeby skole og kompetansesenter ligger i Lier, nær Drammen.

 

– Skolen er Skandinavias eneste oral-aurale skole, forteller fungerende rektor Berit Tollefsen. For oss som ikke er inne i denne terminologien betyr det talespråklig skole, og med det menes at all undervisning foregår på muntlig norsk, det brukes ikke tegn i undervisningssammenheng.

Hvordan startet samarbeidet?
Birgitta Lie ved Briskeby skole fikk brev fra en av samarbeidspartnerne ved Tullängskolan for et par år siden. De to skolene gjennomførte i 2000 et kortvarig elevutvekslingsprogram som ga mersmak. Samarbeidet fortsatte og begge parter søkte om støtte til en utveksling gjennom EU-programmet UNG i Europa. Briskeby fikk i tillegg midler fra Foreningen Norden, noe som kom godt med. Det ble også gjort forsøk på å trekke inn deltakere fra England, men dessverre fikk ikke den engelske gruppen midler. Men de sendte inn søknad, fikk den behandlet og kom i mål: utvekslingen ble gjennomført, og gruppene sitter med nyttig og morsom erfaring fra utvekslingen.

Disko og dans
Det kan være litt uvant for elever, selv i videregående skole, å arrangere noe på skolen uten for mye påvirkning fra lærerne. Dagene ble derfor ikke fullstappet med aktiviteter. Det var dager med pauser som skulle fylles. Hva skal vi gjøre nå da, Birgitta? Men elevene ga svaret selv, de måtte finne på noe, og det styrket samholdet.

Så de besøkte steder som Munch-museet, Folkemuseet og Holmenkollbakken. Hadde diskotek og så var de på megazone og skjøt på hverandre - det var populært!

 

– Megazone var megagøy, forteller Magda-Lill. Ikke rart, hun var den som klarte seg best, til tross for at det var hennes første opplevelse med denne typen lek. – Dans og disko byr ikke på problemer selv om vi hører dårlig, sier en av elevene ved skolen. – Med dagens lydnivå på diskoteker kan de danse med. Det er bare å kjenne rytmene som sitter i alle vegger.

«Erfarne» mobilbrukere
Temaet for utvekslingen var kommunikasjon. Alle elevene ved skolen har sin egen mobiltelefon. Og det har de hatt lenge. Det er genialt for tunghørte å sende SMS som et alternativ til å snakk i mobilen. Meldingene sendes med rekordfart, men også e-post har vært i bruk i mange år, og de er eksperter på «chatting».

Det var ikke mye tegnspråk å se når de unge kommuniserte. De er kløppere til å lese på munnen, selv i et rivende tempo. Men de kunne fortelle at det var noen ord som ikke var så lett å forstå. Og siden tegnspråket er ulikt i Sverige og Norge, hendte det at de slo over på engelsk, og da løste problemet seg.

…ble godt kjent…
– Alt er og har vært morsomt, men det begynner å bli slitsomt med de sene kveldene, forteller ungdommen selv.
– Vi er sosiale hele dagen og hele kvelden. Men det er gøy, fordi vi blir jo veldig godt kjent, smiler Daniel Tarkka og Linda Seljeseth. Og det trenger de ikke å fortelle oss. Slike språk er internasjonale, og krever ingen tale…
– Ukens største utfordring har vært å komme opp i tide. Med lite søvn kan det være litt tungt å rekke frokosten klokka halv ni, foreller ungdommene.
– En kjempestor veggavis viste hvilke aktiviteter som hadde foregått. Dessuten ble det laget en dukke av den engelske lederen som uteble. De engelske ungdommene gikk virkelig glipp av mye.

På spørsmål om hva de trodde skulle skje videre, var svaret entydig; klart de skulle gjennomføre en ny utveksling sammen! Men neste gang ville den norske gruppen også ut og reise. Kanskje de kunne reise til England? De samarbeider med et senter der. Uansett er gruppene overbevist om at de kommer til å holde kontakten.

Ønsker du å vite mer om skolen og deres tilbud, gå inn på deres nettside www.hlfbriskeby.no

Les også om
Til Irland for å lære om menneskerettigheter
Europeiske ungdommer diskuterte miljø- og klimautfordringer i Lofoten
Unge teaterspirer fra Rogaland på utveksling i Spania
Fremtidens fredsmeklere
Sammen mot sosial ekskludering
Miljøengasjerte ungdommer på Svalbard
I Litauen for å lære om sport, kjønn og fritid
Europeiske ungdommer forteller sine egne historier gjennom bilder
«Let’s do it together» - internasjonal gruppeutveksling.
Europeiske ungdommer i Nord-Norge for å lære om menneskerettigheter
«Europe is Difference» – gruppeutveksling


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS