Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

«Europe is Difference» – gruppeutveksling


I april var omtrent 40 ungdommer fra fire europeiske land samlet i Kroatia for å lære mer om ulike aktiviteter innen idrett og kultur. Ungdommene fikk blant annet være med på håndball- og vannpolotrening, de var på museum, besøkte Zagreb og var på både fjelltur og sykkeltur. Ungdommene tar med seg mye god læring og fine opplevelser fra utvekslingen, samtidig som de har lært mange nye ting om hverandre og hverandres kulturer. Den norske partnerorganisasjonen «Energy for Synergy» forteller mer om utvekslingen og hva de opplevde i løpet av uken i Kroatia.En spennende, aktiv og lærerik påskeferie i Kroatia

Skrevet av: prosjektkoordinator Anastasiia Lakhtionova og Liana Nazarova, medlem i «Energy For Synergy».

 

I påskeferien, 8. – 15. april, var mer enn 40 ungdommer fra Norge, Litauen, Kroatia og Portugal samlet til den internasjonale gruppeutvekslingen «Europe is Difference». Utvekslingen finansieres gjennom Erasmus+: Aktiv Ungdom, og hovedtemaet i prosjektet er å se og oppleve forskjellige sports- og kulturaktiviteter.

 

Prosjektets mål er å tilby unge mennesker med sosiale, økonomiske og geografiske hindringer muligheten til å oppleve europeisk mobilitet og europeiske verdier. Det er viktig å oppleve andre kulturer, slik at vi senere også kan bidra i vårt eget samfunn.

Prosjektet består av to deler: først en uke i Sisak i Kroatia (08.-15.04.17) og så ti dager i Ermesinde i Portugal (01.07.-10.07.17).

 

 

I løpet av utvekslingen til Sisak opplevde vi og lærte om nasjonal idrettsarv i Kroatia, med spesielt fokus på håndball og vannpolo. Det var spennende å være med på «mesterklasse» i håndball med Sisaks damelag der alle fikk prøve de grunnleggende håndballteknikkene, som forsvar og angrep og å kaste ballen i mål.

 

 

 

Ikke minst var det gøy å lære å spille vannpolo. Vi fant fort ut at det er en av de vanskeligste vannidrettene, og selv om det var tungt å spille var det mye lek og moro. For de fleste av oss var det første gang vi prøvde vannpolo.

 

En av dagene var vi på sykkeltur rundt i Sisak. Da lærte vi mer om byen og byens historie. I tillegg tok vi turen til hovedstaden Zagreb for å bli bedre kjent med historien og de mest populære stedene i byen. Vi besøkte Dražen Petrović-museet. Dražen Petrović var Kroatias beste basketspiller, og vi var så heldige å treffe moren hans. Hun kunne fortelle oss mange interessante historier om sønnen, og alle ble inspirert av Dražen og hans talent og arbeidsmoral.

 

 

For å finne tilbake til roen etter byens kjas og mas, gikk vi en fin fjelltur. Været var helt fantastisk med 25 varmegrader, og på toppen grillet vi nydelig mat og koste oss i sola.

 

 

Den andre delen av prosjektet var å bli mer kjent med gruppeutveksling gjennom Erasmus+: Aktiv Ungdom. Vi samlet ideer og prøvde å lage et felles prosjekt.

 

 

Og selvfølgelig hadde vi det masse gøy og traff både gamle og nye venner.

 

«Energy For Synergy» er en uformell ungdomsgruppe som for det meste består av studenter fra Universitetet i Tromsø, studiested Narvik. Vi dro på PBA-kurs (Partnership Building Activity) i Portugal i juli 2016. Der traff vi våre partnere og fikk ideen til prosjektet. Vi hadde fokus på samarbeid, å bli kjent med kulturarv og muligheter i de forskjellige landene fra sør til nord i Europa. Deretter skrev vi prosjektet «Europe is Difference» og søkte om støtte i oktober 2016.

 

Nå gleder vi oss til våre neste prosjekter over hele Europa!

Er du interessert i å være med? Sjekk Facebook-siden «Energy For Synergy» 

 

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS