Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

«Let’s do it together» - internasjonal gruppeutveksling.


I februar var mer enn 40 ungdommer fra Europa samlet i Alta for å diskutere temaer som menneskerettigheter, minoriteter og flyktninger. I tillegg fikk de være med på hundekjøring, feiring av Samefolkets dag og møte ordføreren i Kautokeino. Les mer om prosjektet «Let’s do it together» og den norske organisasjonens erfaringer med å gjennomføre en gruppeutveksling. Få inspirasjon og ideer til egne prosjekter og kanskje noen tips til søknadsprosessen.Skrevet av: Gabriella Jurisic Ottesen, leder i Leppe-ganespalteforeningen i Norge.

 

42 ungdommer i alderen 16-20 år fra seks ulike ungdomsorganisasjoner i Makedonia, Kroatia, Tyskland, Spania, Hellas og Norge var samlet på Altafjord Camping i Langfjordbotn 1.-10. februar til en internasjonal gruppeutveksling finansiert av Erasmus+: Aktiv Ungdom.

 

Ideen til dette prosjektet ble til i løpet av en annen gruppeutveksling, også støttet av Erasmus+: Aktiv Ungdom. Ungdommene har fått være med på å designe det nye prosjektet, velge tema og metoder. De ønsket seg temaene menneskerettigheter, minoriteter og flyktninger. Noen av ungdommene har vært delaktige gjennom hele prosessen, fra design til planlegging, implementering og evaluering. Videre har alle partnerorganisasjonene hatt et særskilt ansvar for å synliggjøre prosjektet underveis og i tiden etter selve aktiviteten.

 

Vi hadde basen vår i Langfjordbotn, på Altafjord Camping. Her hadde vi et variert program med aktiviteter innimellom workshops og debatter. Vi var på hundekjøring med besøk på en husky-farm og skutertur til Røde Kors-hytta i fjellet. Vi laget bål og grillet pølser, drakk kakao og lekte i snøen. Deltakerne fikk med andre ord ta del i aktiviteter som lokalbefolkningen gjør, om ikke daglig, så i hvert fall til vanlig. Vi hadde også et fantastisk nordlys dansende over oss flere kvelder, og hylene fra begeistrede ungdommer fra Europa kunne høres laaaaaaangt avgårde.

 

På besøk i hundegården til Parken Husky Gård i Langfjordbotn før sledetur med hund.

 

6. februar busset vi til Kautokeino for å feire Samefolkets dag sammen med elevene på Samisk videregående skole og Reindriftsskole. Elevene hadde satt sammen et kjempespennende program med kulturelle innslag, «duodji» (samisk kunsthåndverk) og aktiviteter knyttet til samisk kultur, språk og reindrift. Vi rakk også å møte ordføreren i Kautokeino og delta på feiringen av dagen i Báktehárji idrettshall. Dagen i Kautokeino ble avsluttet med besøk på Juhls sølvsmie. En dag og et møte mellom mennesker som gjorde inntrykk på ungdommene.

 

Elevene på samisk videregående skole og reindriftsskole lærte oss om alle de forskjellige koftene som finnes. Deltakerne fikk også lære litt samisk.

 

En stor del av slike utvekslinger er den kulturelle utvekslingen som skjer mellom ungdommene. De utforsker hverandres språk, kultur og tradisjoner, suger til seg inntrykk, nye ord og måter å gjøre ting på. I disse møtene og erfaringsutvekslingene skjer det mye læring, særlig læring basert på aktiv deltakelse. Alle landene presenterte seg gjennom kulturelle innslag, sang, musikk og smakebiter av tradisjonell mat/snacks. Og dette var for alle et spennende møte med mange andre kulturer.

 

I løpet av prosjektet var vi også på besøk på Sisa kultursenter i Alta – et sterkt møte med det flerkulturelle miljøet på Sisa. De iscenesatte et rollespill med passkontroll, der vi som besøkende fikk kjenne på urettferdighet og ikke minst usikkerheten ved å ikke helt vite eller kjenne til hva som skulle skje med oss i rollespillet. Vi ble servert en deilig «spikersuppe», så filmer som berørte temaet menneskerettigheter og minglet med fine folk. Vi rakk også å lage et flott kunstverk sammen før ferden gikk videre til Sorrisniva og Ishotellet. Ishotellet er et hotell like utenfor Alta der alt består av is og snø. Dette var et spennende sted å besøke for deltakerne. Ekstra flott var det også at NRK kom og sendte direkte fra vårt besøk der. 

 

 

Diego fra Spania intervjues av NRK på ishotellet på Sorrisniva utenfor Alta.

 

Temaet menneskerettigheter er like aktuelt uansett hvor du bor i verden, og deltakerne satte toleranse og solidaritet på dagsorden. De diskuterte temaer som strømmen av flyktninger inn i Europa og hvordan politikere har håndtert dette, fremmedfrykt og mangel på solidaritet med mennesker på flukt. Vi hadde også workshops, debatter og diskusjoner rund spørsmål knyttet til minoriteter. Alle deltakerlandene har folkegrupper/minoriteter og konflikter knyttet til rettigheter. Dette er også nært knyttet til det overordnede temaet menneskerettigheter. 

 

Prosjektet ble avsluttet med ungdommenes innspill og ideer til nye prosjekter – og tilbakemeldingene er ikke til å ta feil av. EUs ungdomsprogram gir organisasjoner og ungdommer en unik mulighet til engasjement og aktiv medvirkning. Ungdommene hadde svært mange ideer som vi jobber videre med, og temaene gjenspeiler alt det ungdommene er opptatt av (klimaendringer, menneskerettigheter, inkludering og solidaritet).

 

Prosjektet resulterte også i begynnelsen på mange nye vennskap og løfter om å sees igjen. Nye vennskap og en voksende nysgjerrighet for nye kulturer er en god motivasjon for å gi seg i kast med å utvikle nye prosjekter.

 

Skutertur til Røde Kors-hytta på Rundfjellkanten i Langfjordbotn. Deltakerne fikk oppleve friluftsliv slik vi gjør det i Finnmark, med skuter, grilling av pølser på bål og varm kakao. 

 

EUs ungdomsprogram gir ungdommene mulighet til å påvirke samfunnsdebatten, og de får verktøy til aktiv deltakelse, ikke bare i prosjekter, men også i samfunnet.  På Facebook kan du se videoer fra selve utvekslingen, og også videoer som ble laget av ungdommene som en del av prosjektet. De fikk i oppgave å sende beskjeder til politikere, beslutningstakere og andre aktører og resultatet ble flotte videoer med sterke beskjeder om svært aktuelle temaer. 

 

Søknadsprosessen for økonomisk støtte gjennom programmet kan være litt tidkrevende de første gangene en gjør det, men da hjelper det å ha samarbeid med andre organisasjoner, slik at en kan støtte seg på hverandres erfaringer. Vi har svært positiv erfaring med å bruke mer erfarne organisasjoner som en slags ”buddy”, eller fadder, i en periode hvor vi fikk se, gjøre og lære sammen med en mer erfaren organisasjon. 

 

Det nasjonale kontoret er også til stor hjelp med råd og veiledning i søknadsprosessen. Det sitter også erfarne ungdomsarbeidere rundt i hele landet, som lokalkontakter for Erasmus+: Aktiv Ungdom. De har mye erfaring med både søknader og gjennomføring av prosjekter.

 

Organisasjonene som var med i prosjektet var «Go Green» fra Makedonia, «Ocean Znanja» fra Kroatia, «NaturKultur e.V» fra Tyskland, «Ayuntanmiento Villalbilla» fra Spania, «Hellenic youth participation» fra Hellas og «Leppe-ganespalteforeningen» fra Norge.

 

Gruppebilde av deltakerne i prosjektet og lokalbefolkningen som hjalp til på skuterturen opp på fjellet. Langfjordbotn i bakgrunnen.

 

 

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS