Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Anita jobber med EUs ungdomsprogram i Brussel


- Jeg mener at utdanning, både formell og ikke-formell, er en av de aller viktigste byggesteinene i samfunnet vårt, og jeg har alltid hatt et brennende engasjement for dette, både faglig og personlig. 

 

Anita Johansen er en av Norges nasjonale eksperter i Europakommisjonen i Brussel. Der jobber hun med de ulike delene av Erasmus+: Aktiv Ungdom-programmet. 

 

 

Foto: Sonja Balci- Hva går jobben din i Brussel ut på?

 

- Jeg er utsendt av Barne- og likestillingsdepartementet som nasjonal ekspert i Europakommisjonen. Her jobber jeg med Erasmus+: Aktiv Ungdom-programmet i Generaldirektoratet for utdanning, kultur, ungdom og idrett. Dette er kommisjonens program for arbeid med og for ungdom gjennom ikke-formell læring. Min hovedoppgave er den delen av programmet som handler om internasjonalt ungdomsarbeid, men jeg bidrar også til mye av det andre som min avdeling jobber med. Akkurat nå jobber vi blant annet med etableringen av Det europeiske solidaritetskorpset og forberedelsene til Den europeiske ungdomsuka.

 

Norge har en rekke nasjonale eksperter i de forskjellige EU-institusjonene. Disse skal bidra med kunnskap og ekspertise på mange forskjellige felt og lånes ut fra den nasjonale forvaltningen for en bestemt periode.

 

- Hvorfor søkte du på denne jobben?

 

- Jeg er utdannet jurist med spesialisering i konfliktmekling, har alltid vært engasjert i ungdomsarbeid og har vært med i mange foreninger. Helt siden jeg ble ferdig med studiene mine har jeg jobbet i utdanningssektoren. Jeg mener at utdanning, både formell og ikke-formell, er en av de aller viktigste byggesteinene i samfunnet vårt, og jeg har alltid hatt et brennende engasjement for dette, både faglig og personlig. Når jeg så stillingsutlysningen tenkte jeg at det kunne være en fin mulighet til å få et enda bredere perspektiv, lære mer og ikke minst få internasjonal erfaring innenfor et felt som er både spennende og viktig. Derfor søkte jeg. Nå har jeg vært her siden 1. januar i år. Jeg har kontrakt for to år av gangen og kan maksimalt bli i fire år.

 

Anita forteller videre om hvordan det er å jobbe i Brussel.

 

- Jeg liker veldig godt å jobbe her i Brussel. Det er inspirerende og morsomt å jobbe med så mange engasjerte og flinke folk som virkelig brenner for arbeidet sitt. Brussel er en flott by med mange samfunnsengasjerte og interessante mennesker, og jeg trives veldig godt her. Arbeidsdagene er hektiske og til tider lange, men et godt arbeidsmiljø og utfordrende og varierte arbeidsoppgaver gjør at det ikke er vanskelig å holde motivasjonen oppe.

 

Norsk arbeidsliv beskrives ofte som fleksibelt og med relativt korte arbeidsdager sammenlignet med mange andre land. Vi lurer derfor på om det har vært en overgang for Anita å gå fra norsk til internasjonalt arbeidsliv og -miljø og om hun opplever store kulturforskjeller på jobb.

 

- Overgangen har vært enklere enn jeg fryktet. Den største forskjellen er kanskje at arbeidsdagen er lenger, men så lenge man har meningsfylte oppgaver og hyggelige kollegaer venner man seg fort til det. Språket er selvsagt også en forskjell - vi bruker stort sett bare engelsk. Jeg var selvsagt litt usikker på hvordan det skulle bli å bruke engelsk som fagspråk, men etter noen uker har man kommet helt inn i det, og nå er det nesten vanskeligere å snakke om jobben min på norsk.

 

- Det er et veldig internasjonalt miljø i Europakommisjonen, og jeg har kollegaer fra hele Europa og også fra resten av verden. I min avdeling er vi hele 17 ulike nasjonaliteter, og jeg er den eneste nordmannen. Man skulle kanskje tro at dette ville by på store utfordringer, men stort sett går det veldig greit. Vi er tålmodige og tolerante og har mye humor. På den måten bruker vi våre ulike bakgrunner og eventuelle kulturforskjeller til noe positivt. Vi jobber alle mot samme mål, og vi deler av våre egne erfaringer for å komme dit.

 

Du kan lese mer om hva en nasjonal ekspert er her.

 

 

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS