Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Dansk-norsk utveksling


I sommer 2005 møtte 32 somaliske ungdommer fra Norge og Danmark hverandre nær Viborg for å dyrke samvær og for å diskutere integrasjonsproblematikk. Les hva den danske avisen Viborg Stifts Folkeblad skrev om møtet her.I juli reiste 16 somaliske ungdommer fra Oslo til Danmark. Gruppeutvekslingen ble arrangert av organisasjonen Ilays i samarbeid med Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet og Viborg Internationale Klub

Artikkelen stod på trykk i Viborg Stifts Folkeblad den 12. juli, og er følgelig skrevet på dansk.

Bedre integration på egne betingelser

I dag slutter en ugelang sommerlejr på Boruplund, hvor unge somaliere i alderen 17 til 25 år fra Viborg har været sammen med somaliere fra Oslo for at dyrke samværet og diskutere integration. Af Henning Just

Danmark og Norge ligner hinanden så meget kulturelt og samfundsmæssigt, at det er berigende for alle parter at sætte 16 somaliere fra Viborg sammen med 16 somaliere, der bor i den norske hovestad Oslo sammen i en uge på sommerlejr på Boruplund.

Det er initiativtageren til lejren, Abdi Isak, der ogå er formand for Viborg Internationale Klub, enig med de norske gæsters leder, Safia Abdi, om. I en uge har de 32 unge i alderen 17-25 år været sammen om det overordnede tema: integration i europæiske samfund.


Kanotur på Hjarbæk Fjord
Hver aften har været sat af til debat og temadiskussioner, mens man om dagen har dyrket det sociale blandt andet med kanoture på Hjarbæk Fjord, over sightseeing og indkøbstur i Viborg til sejltur med Margrethe I på søerne. Og det gode vejr har også budt på en en kombienret picnic- og strandtur.

Europæisk kultur
- Det har været en fin måde at være sammen på. Selv om kun få af os kender hinanden i forvejen, har de unge det til fælles, at de skal lære at fungere som somaliere i en helt anden og anderledes europæisk kultur. Man kan også sige at lejren her er udtryk for, at unge fra Somalien helt frivillgit gerne vil lave et stykke integrationsarbejde på egne betingelser, forklarer Safia Abdi.

I ugens løb har de unge taget hul på en række emner, som blandt mange somaliere elers er tabu at tale om. Blandt andet diskuterede man den første aften stofmisbrug og kriminalitet blandt unge somaliere. Et tema der er oplagt at tage fat på for arrangørerne, Viborg Internationale Klub, der som et af sine hoveformål har at forebygge, at unge somaliere i Viborg kommer ud i kriminalitet.


Godt samhold på båtturen
- Det var spændnende at sætte unge fra en storby som Oslo til at udveksle erfaringer og diskutere med unge fra en mindre by som Viborg, men jeg er sikker på at begge parter kunne lær enoget af hinanden, siger Abdi Isak.

Kontroversielle emne:
På lejrens anden aften tog deltagerne det yderst kontroversielle emne: Omskæring af kvinder op. Alle er imod - Vi er meget glade for at konstatere, at ikke én eneste af deltagerne gjorde sig til talsmand for, at omskæring af kvinder kan accpeteres.

Tværtimod. Det tager jeg som et udtryk for, at de unge er godt på vej til at blive integreret og tænker på europæisk selv om de fra deres hjemland har den muslimske tro med sig i bagagen, siger Safia Abdi. Hun tilføjer, at man som somalier naturligvis ikke skal forkaste alt fra sit hjemlands kultur. For det er vigtigt at kende sine egne kulturelle rødder, hvis man skal integreres godt i en ny kultur, der slet ikke ligner den man kommer fra.

- Det er rart at opleve, at de unge somaliere er meget bevidste om, at de skal tilpasse sig normer og skikke i deres nye hjemland for at fungere ordentligt her. Og derfor har vi for eksempel også haft et punkt på programmet, hvor vi ud fra et oplæg diskuterede, hvilke normer, der gælder på det danske arbejdsmarked - og hvordan vi tilpasser os dem for at blive godt integreret siger Abdi Isak, der til daglig arbejder som integrationsrådgiver i Holstebro Kommune.

Ikke kønsopdelt
Lejrens afvikling er i sig selv et brud med somaliske traditioner og udtryk for en tilapasning til europæiske normer. For på Boruplund har drenge og piger været sammen hele ugen. I det muslimske Somalien ville det være utænkeligt - også selv om drenge og piger har haft kønsopdelte værelsesfløje på sommerlejren.

Til næste år er det planen at gentage sommerlejren med nye deltagere. Men til den tid er det de norske somaliers tur til at være værter. Og måske uvides kredsen med somaliske deltagere med bopæl i Sverige.

Kilde: Viborg Stifts Folkeblad


Gruppebilde etter kanoturen

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS