Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Europa samlet i Oslo


Foto: Linn Landmark

35 unge volontører fra hele Europa tilbrakte en uke sammen i Oslo for å utveksle erfaringer og ideer rundt oppholdet deres som frivillig arbeidere i Norge.10. – 12. februar 2016 var 35 ungdommer samlet på Haraldsheim Vandrerhjem i Oslo, for årets første Midtårsseminar. På programmet stod evaluering av volontøroppholdet, ekskursjoner i hovedstaden, besøk fra Aktiv Ungdom-kontoret og mange bli-kjent-aktiviteter.


Ungdommene i alderen 17-30 år, er i Norge gjennom Europeisk Volontørtjeneste (EVS), og jobber som frivillige i prosjekter over hele landet. Alle volontører deltar på dette seminaret cirka midtveis i oppholdet sitt, for utveksling av erfaringer og ideer rundt det å jobbe som frivillig i et annet land.


I løpet av det tre dager lange seminaret, fikk ungdommen mulighet til å være flue på veggen under morgenmøte på Stortinget, delta på omvisning på Nobels fredssenter, besøke Folkemuseet på Bygdøy, i tillegg til en rekke aktiviteter ved Haraldsheim.

 

Se bilder lenger ned i saken.

 

 

Volontører tatt i mot av eks-volontør


En av arrangørene til stede på seminaret var Tuba Ardic (33). Hun kommer opprinnelig fra Tyrkia, men reiste selv som volontør til Norge. Nå har hun vært her i åtte år, og sammen med ektemannen Gard, har de begynt å ta i mot volontører gjennom Europeisk Volontørtjeneste. Hun var med på Midtårsseminaret for å lære om hvordan hun selv kan bli kurspilot og arrangere seminarer for volontørene.


- Jeg var volontør i Norge i cirka ett år gjennom Sogndal Frivilligsentral. Da Gard og jeg møttes i 2007, hadde han nettopp kommet tilbake fra sitt EVS-opphold i Polen, hvor han jobbet som leder ved et teater i Sorkvity. Så Erasmus+-programmet har vært noe som har fulgt oss to hele veien. Da vi ble sammen, bestemte vi oss for å arrangere prosjekter, fordi vi synes det er gøy å møte nye folk. Vi fikk en avtale med Gards familie om å bruke gården deres i Balestrand, som ligger fantastisk til mellom fjord og fjell. Nesten hvert år arrangerer vi prosjekter der. For to år siden søkte vi om godkjenning til å både sende og være vertskap for volontører. Hittil har vi hatt en volontør og kommer til å søke om to nye volontører i april, forteller Tuba.

 


Mange velger Norge


Hvert år tar ulike organisasjoner og stiftelser i Norge i mot 80-100 frivillige, som ønsker å jobbe som volontører rundt om i landet.


- Jeg studerte økologi og jeg mener at Norge er ett av de mest økologiske landene i Europa. Så jeg tenkte at det hadde vært interessant å se hvordan det fungerer her, forteller Nemanja Jurisic (24).


Nemanja kommer fra Banja Luka i Bosnia, og har i løpet av de siste månedene jobbet ved en institusjon for rusmisbrukere og vanskeligstilte ungdommer ved Stavne Arbeid og Kompetanse KF i Trondheim. Han mener at alle burde benytte seg av mulighetene gjennom EVS.


- Spesielt for mennesker utenfor EU, som Serbia, Montenegro og Bosnia, vil jeg absolutt anbefale EVS. Det er en flott mulighet til å se verden, før du etablerer deg og starter i arbeidslivet, forklarer han.

 

Les mer om hvordan du kan bli volontør og jobbe som frivillig i utlandet i inntil ett år

 

 

Finanskrise øker snittalder på frivillige arbeidere


Camilla Bogetun Johansen har arbeidet som trainer og kurspilot ved ankomst- og midtårsseminarene i cirka åtte år, og forteller at Norge er et populært land å reise til. Hun forteller at mange av volontørene som kommer til Norge er ungdom som nettopp er ferdig med videregående og tar et friår før høyere utdanning. Men de siste årene har også eldre og ferdig utdannet ungdom benyttet seg av programmet.


- Det kommer kanskje av finanskrisen, og av at de ikke har jobber å gå til, så nå kan de benytte seg av muligheten til å være volontør i ett år, forklarer hun.


David Hrabovski (26) fra Tsjekkia, mener at EVS er en gylden mulighet til ikke bare å lære mer om seg selv og andre, men også til å kunne tilegne seg verdifull erfaring og kompetanse.

 


- Programmet gir deg mye internasjonal erfaring og får du muligheten til å lære språk. Dette har vært kjempebra og nyttig for mine engelskkunnskaper. Hvis du finner et relevant prosjekt, kan du også skaffe deg arbeidserfaring innenfor ditt fag, forklarer han.

 

 

Flere nordmenn bør reise ut


Det er i år 20 år siden Europeisk Volontørtjeneste begynte å sende ungdom ut på frivillig arbeid i Europa. Siden 1996, har cirka 100.000 europeiske ungdommer reist ut som volontører, og EU-kommisjonen regner med at dette tallet vil doble seg innen 2020.


I Norge er EVS fortsatt et relativt ukjent program, men likevel reiser om lag 30 nordmenn ut i Europa hvert år gjennom dette programmet. Camilla Bogetun Johansen ønsker at flere nordmenn åpner øynene for muligheten til å reise til utlandet som volontør.


- For nordmenn er det viktig å huske på at vi er del av noe større enn Norge, i dette tilfellet Europa. Kom deg ut og reis, lær et språk og forstå andre kulturer og perspektiver. Jeg fikk helt sjokk første gangen noen sa at norsk sjokolade var dårlig. Det var en nasjonalromantisk ide som jeg bare hadde godtatt, at norsk sjokolade var den beste i verden, selv om vi ikke gror en eneste kakaobønne her. Gå ut av komfortsonen din, fordi det er ikke skummelt å lære seg noe nytt, avslutter hun.

 

 

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS