Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Frivillig arbeid gir språkfordeler


Ajla Cejvan er 28 år gammel, opprinnelig fra Bosnia og Hercegovina, men har vokst opp på Gjøvik. Hun jobbet et år som frivillig i Frankrike, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.- Jeg ble kjent med Europeisk volontørtjeneste (EVS) gjennom en venninne som var frivillig i Oslo for noen år siden. Da hun beskrev hva hun jobbet med, og hvor mye hun lærte så jeg på det som en mulighet til å skaffe meg arbeidserfaring, utenlandserfaring og få muligheten til å lære fransk. Ved å jobbe som frivillig gjennom EVS fikk jeg i stor grad muligheten til å styre mine ønsker selv.

 

Ajla var frivillig i Marmande i Frankrike i 12 måneder, og jobbet på ungdomssenteret «Centre des Sureaux.»

 

- Arbeidet bestod av en rekke ulike oppgaver. Jeg jobbet med barn på skolefritidsordningen (SFO), der målet var å gjøre barn kjent med andre kulturer og språk. Noen dager jobbet jeg med barn og unge med funksjonsnedsettelser, og jeg tok også mye initiativ til nye arbeidsoppgaver underveis. Det gjorde at jeg fikk jobbe med å koordinere frivillig arbeid, lokale prosjekter som en sommerleir og internasjonale prosjekter som utvekslinger gjennom Erasmus+.

 

Ved å ta initiativ til nye arbeidsoppgaver, bidro hun selv til å styre egen læring.

 

- Mitt opphold som frivillig var fantastisk, det hadde sine opp- og nedturer, men jeg lærte noe av hver eneste situasjon, sier Ajla.

 

I tillegg til gode språkferdigheter i fransk forteller hun at hun etter oppholdet sitter igjen med sterke relasjoner til mennesker hun har møtt og kompetanse til å jobbe med prosjekter på en effektiv måte.

 

- Jeg sitter igjen med mye kunnskap om andre kulturer, tålmodighet ovenfor andre mennesker og engasjement for Erasmus+ programmet. All kunnskapen om Erasmus+ som jeg har fått gjennom dette oppholdet har gjort det mulig for meg å være med på å grunnlegge en frivillig organisasjon som kommer til å jobbe med dette programmet i framtiden.

 

En av de største utfordringene underveis var å åpne seg for andre mennesker og kulturer.

 

- Det tar tid å bli vant til andres sine måter å gjøre ting på, spesielt hvis det er forskjellig fra det man selv er vant til. Men, mot slutten av oppholdet så var faktisk den største utfordringen å forlate stedet hvor man har gitt så mye av seg selv og skapt seg et liv. Men, det å tilpasse seg forskjellige situasjoner er en del av lærdommen.

 

Ajla opplevde EVS som en strukturert og organisert måte å reise som frivillig på, men anbefaler å gjøre grundig forarbeid før man drar.

 

- Lytt til erfaringer fra andre frivillige, finn ut av hva du ønsker å oppnå med oppholdet, og ta kontakt med organisasjoner i Norge og utlandet for å få veiledning i hvordan å komme i gang med dette. Begynn planleggingen tidlig, for veien er lang, men den er absolutt verdt det!

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS