Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Lager avis med EU-støtteTromsøs nye gratisavis har fått 82.000 kroner i støtte fra UNG i Europa.
Kulturrådet i Oslo vendte tommelen ned, men Brussel sa ja til å støtte utgivelsen av gratisavisa ”Grus”.
-Først da vi søkte kulturrådet andre gang, fikk vi midler. Fra EUs prosjekt ”UNG i Europa” kom det ja til 10 000 euro veldig raskt, sier redaktør Chris Brasøygård til avisa Tromsø.Han er sivilarbeider på Tvibit, men er nå i ferd med å bli redaktør for byens nyeste gratisavis ”Grus”. I løpet av en måned håper de å få på gata det aller første nummeret av denne avisa.

-Etter at vi hadde fått ja fra EU-prosjektet klarte kulturrådet å finne midler via barne- og ungdomsbokmidler, forteller redaktøren.

Tvibit-hjelp
Til sammen har den driftige redaktøren og hans medhjelpere skaffet over 100.000 kroner. I tillegg har de løfte fra flere skrive- og fotoglade ungdommer som skal bidra gratis for å få utgivelsene i havn.

-Ideen til dette kom i november, da jeg lurte på hva vi kunne gjøre for å aktivisere oss litt: Vi så at Tromsø ikke hadde noen skikkelig gratisavis, og tente på ideen. Jeg tok kontakt med noen andre, og plutselig var vi i gang.

-Her på Tvibit er det folk som kan støtteordninger, og de hjalp oss. Dette EU-prosjektet UNG i Europa har tidligere gitt støtte blant annet til ungdommens filmfestival, forteller Chris Brasøygård.

Ungdomsavis
Redaktøren sier det var en stor papirmølle og masse som skulle fylles ut, men med hjelp, litt innsats og grundig jobb kom de i mål.

-Det viste seg å være smart. Med så mye dokumentasjon og konkrete planer, var EU-systemet velvillig, sier redaktør Brasøygård.


Chris Brasøygård, fornøyd redaktør.


Selv om alle jobber gratis de første utgivelsene, vil det koste penger å få den på gata. Meningen er å distribuere utgivelse på byens utesteder.

-Vi har som mål om å komme på gata med fem nummer dette året, og 10 neste år, om alt går bra. Det avhenger blant annet om vi får annonsører, sier redaktøren.

Foreløpig ligger gratisavisa ”Grus” som et prosjekt under Tvibit-administrasjonen. Tanken er at det mot slutten av året skal utgå som en økonomisk selvstendig enhet.

-Vi håper selvsagt at vi så snart som mulig får økonomi til å betale dem som jobber for oss, sier redaktøren.

Kulturmagasin
Han lover at den nye gratisavisa ikke skal bli en konkurrent til byens lokalaviser verken i stofftilfang eller om annonsekronene. Den nye gratisavisa ”Grus” kaller seg et kulturmagasin selv uten å ha en utgivelse bak seg.

-Planen er å ha stoff om det som skjer i byen, på kulturfronten og for unge mennesker. Det blir også litt reisestoff og litt om trender. Vi har folk som kan noe om dette, og vi har også fått hjelp nå i startfasen. Det gjør at vi kan planlegge enklere og få den første på gata en gang i mai, sier redaktør Chris Brasøygård.

Kilde: Trondar Lien, Tromsø Avis
Bilder: Tvibit ungdomshus

 

Denne artikkelen er fra 2005

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS