Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Par i hjerter


I Erasmus+: Aktiv Ungdom er vi stolte over å støtte prosjekter som fremmer inkludering, nye erfaringer, språkkunnskaper, kulturforståelse og samarbeid over landegrensene. Når det i tillegg oppstår ekstra god kjemi mellom noen av deltakerne, må vi bare tro at volontøropphold er meningen med livet! Det var på Narviksenteret i Nordland at romantikken blomstret mellom flere volontører som var på utveksling i 2014-2015.

 

Oleksii (23) er fra Ukraina, og da han dro til Narvik i 2014 var det hans første store utenlandsreise, og forventningene var skyhøye.

 

- Engelsken min var ikke så god, så jeg håpet å forbedre den. Ellers var det å bo ni måneder i Norge en fantastisk mulighet til å bli kjent med en helt annen kultur og språk. Det var utfordrende og spennende å bo nord for polarsirkelen sammen med syv andre volontører fra alle verdenshjørner.

 

Magda (28) hadde jobbet en stund i hjemlandet Polen, men begynte å bli lei av det og ville oppleve noe nytt.

 

- Jeg håpet å forbedre språkkunnskapene mine ved å være volontør, og så var det fint å kunne tilbringe tid i et annet land, lære om kulturen og samfunnet.

 

Oleksii og Magda møttes og bodde sammen under volontøroppholdet, men det var først da det nærmet seg slutten at de forsto at vennskapet hadde utviklet seg til noe mer. Etter tiden i Narvik bestemte de seg begge for å bli i Norge, og studerer nå her.

 

Begge trekker frem språket som både en av fordelene og utfordringene med å ha en kjæreste fra et annet land.

 

- Du kan late som du ikke forstår, hvis han sier noe du ikke er enig i, sier Magda lattermildt.

 

- Og det er en kjempefordel å bli kjent med et nytt språk. Samtidig kan det noen ganger være en utfordring å gjøre seg forstått, for kommunikasjon er viktig i et forhold!

 

Oleksii forteller at han har lært mye nytt om Polen etter han ble sammen med Magda, og har gjennom å skulle bli kjent med en ny kultur også oppdaget nye ting om sin egen bakgrunn.

 

Noe av det beste de opplevde under volontøroppholdet var å reise sammen.

 

- Vi prøvde begge ski for første gang! Og dro på turer til små hytter langt inne på fjellet. Det var fascinerende å komme frem til en liten hytte midt på snøkledd vidde, der vi måtte fyre i peisen, smelte snø for å få pastavann til middagen, og avslutte kvelden med kortspill i lyset fra stearinlys, sier Magda.

 

Magda og Oleksii 

 

Aljoscha (20) fra Tyskland og Branislava (28) fra Serbia er to andre volontører som var i Narvik samtidig med Oleksii og Magda, og som også fant tonen.

 

Aljoscha kom rett til Narvik etter videregående, mens Branislava hadde tatt en bachelor i statsvitenskap. Nå studerer Aljoscha økonomi i Frankfurt, mens Branislava bor i Oslo og studerer engelsk.

 

For Aljoscha var motivasjonen for å reise ut og jobbe som volontør at han ønsket en pause mellom videregående og universitet.

 

- Jeg ville gjerne oppleve å bo i et annet land, bli kjent med nye mennesker og bo i kollektiv, det hadde jeg aldri gjort før, og så frem til!

 

Aljoscha og Branislava møttes i volontørhuset der begge skulle bo. De forteller om en hyggelig prosess der de skulle bli kjent med hverandres kultur og språk – i tillegg til utfordringene med å bo i et fremmed land.

 

- Det kan være utfordrende å koordinere livene våre, siden vi er fra forskjellige kulturer, og nå også bor i forskjellige land, men vi jobber med å finne en god balanse både for oss som individer og som par. Det krever tålmodighet, respekt og forståelse, men det går!

 

Også Aljoscha og Branislava trekker trekker frem den nordnorske naturen med polarnetter, nordlys og masse snø, som noe av det mest magiske ved volontøroppholdet – selvfølgelig, i tillegg til å ha funnet den store kjærligheten! 

 

Aljoscha og Branislava 

 

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS