Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Soloppgang i soloppgangens rike


I sommer reiste syv norske ungdommer på en utveksling til Japan som ble utlyst gjennom UNG i Europa. Her kan du se bilder og lese om opplevelsene deres.TOKYO: Himmelstrebende skyskrapere opplyst av blinkende reklameskilt. Høflige dresskledde menn og fnisende flettejenter i skoleuniform med ninjastjerne i skjorteermet. Mobiltelefoner og hurtigtog. Åtte norske ungdommer ble invitert for å sjekke om det stemmer.

Tekst: Tove Eivindsen og Vegard Aas
Foto: Vegard Aas m.fl.


Hvert år inviterer japanske myndigheter ungdom fra hele verden for å bli kjent med landet, menneskene og hverandre.

I år var åtte nordmenn blant deltakerne på The International Development Exchange Program, som har som formål å utvikle vennskapsbånd samt å skape større forståelse mellom japanske og internasjonale ungdommer. Tre uker på den japanske regjeringens regning ble fylt med sightsheeing, diskusjoner og konferanse, men det ble også tid til å lete etter en ekte japansk soloppgang.

Gratis tur
Det var The Cabinet Office of Japan som inviterte Norge til å delta, og Ung i Europa tok seg av søknadsprosess og nominering.NORSK DELEGASJON: Bak fra venstre: Maria Andersen, Tove Eivindsen, Svenn Richard Andersen, Christine Weima Lager (leder), Martin Flatø, Claire Annette Whelan, Inga Kristin Holvik og Vegard Aas

I tillegg til Norge var også Canada, Chile, Den Dominikanske republikk, Guatemala, Ungarn, Jordan, Kasakhstan, Myanmar, Senegal og Tunisia representert, sammen med deltakerer fra Japan.

Tokyo, tradisjoner og talking-sessions
Utvekslingen var delt inn i tre: de to første ukene i Tokyo og den siste i Tottori, en region på vestkysten av Japan. Første uka gikk med til å venne seg til Japan, bli lost både in translation og orientation, gjøre obligatorisk ”Japanese style sightseeing”, samt teste både shopping og uteliv i en av verdens livligste byer.SIGHTSEEING: Japanere på andre siden av kameraet enn det de pleier å være
Samtidig var delegasjonene deltakere på The International Youth Conference 2005, hvor vi diskuterte emner som ”Hvilken betydning har økt forståelse av andre kulturer for verdensfred?”.FORSKJELLER: Store gutter, små jenter. På 'Discussion Session' ble det blant annet diskutert kulturforskjeller som utfordring for globalt samarbeid.

Så flyttet vi til den tidligere OL-landsbyen i Tokyo, som nå brukes som et nasjonalt ungdomssenter. Der hadde vi en Discussion session delt inn i flere ulike tema og grupper. De norske delegatene fordelte seg på gruppene Corporate Social Contributions, Education, Information, Traditional Culture og Volunteer. I tillegg til diskusjoner og gruppearbeid besøkte vi også ulike bedrifter og institusjoner knyttet til de ulike emnene.

På kveldene var det imidlertid av med dressen, på med Japan-tøflene og tid for å bli kjent med andre sider av delegasjonenes kultur. Senegalesiske trommer, latinamerikansk dans og rom fra den Dominikanske Republikk sørget for at stemningen var upåklagelig.

Brede smil og stor gjestfrihet
Den tredje og siste uka var den norske delegasjonene sammen med ungdommene fra Kasakhstan og Myanmar i Tottori-distriktet, på vestkysten. Her fikk vi oppleve både klatring til et 1300 år gammelt buddhisttempel, en helg sammen med vertsfamilier, varme kilder og et flott møte med lokale ungdommer.ELLEVILLE JAPANERE: De japanske ungdommene var helt elleville over å få besøk, og gjorde alt for å gi oss et uforglemmelig opphold.

Det var også her i Tottori vi prøvde å få oppleve en ekte soloppgang i soloppgangens rike. Den tapre gjengen stod opp klokken fire om morgenen for å reise ut til en surfestrand utenfor byen, og satte seg til rette på stranda for å få med seg starten på en ny dag.

Uheldigvis var det overskyet akkurat denne dagen, så soloppgangen ble ikke synlig, men likevel ble det en flott opplevelse med surfeopplæring og ballspill på en nydelig strand.MULTINASJONALT: Delegasjonene fra Kasakhstan, Myanmar og Norge ble godt kjent på tross av kulturelle og språkligeutfordringer.De tre ukene i Japan ble avsluttet med en siste kveld med gjengen, tilbake i Tokyo sammen med de andre delegasjonene for en skikkelig fancy Closing Seremony med påfølgende kjempefest. Bak oss hadde vi mange fantastiske opplevelser: grønn te, sushi og sake, karaoke, hurtigtog, templer, fantastisk shopping, spillehaller store som kjøpesentre, kimonoprøving og et unikt møte med ungdom både fra Japan og resten av verden.AIBO: Sonys elektroniske hund er et eksempel på hvor langt fremme Japan er innen teknologi

Japan er altså et land som virkelig er verd å besøke, både før og etter soloppgang.FAKTA:

Noen av Japans internasjonale utvekslingsprogrammerMer informasjon: www8.cao.go.jp/youth/english/koryu1-e.html

UNG i Europa koordinerer til tider uttak for disse programmene.

Flere bilder fra 2005
Flere bilder fra International Youth Development Exchange 2005: www.vww.no/gallery/japan2005

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS