Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Ungdomsarbeidere mot hatefulle ytringer på internett


Forrige uke var 28 ungdomsarbeidere fra hele Europa i Oslo for å lære mer om hvordan man kan bekjempe hatefulle ytringer på internett.

- Å gå i dybden av hva hatprat er og lære nye verktøy og metoder har vært en givende og nyttig prosess, forteller en av deltakerne.  

 

Hatprat er tekster, ord, bilder og symboler som blir brukt for å spre hat, trusler og oppfordre til vold mot en person eller gruppe basert på deres antatte eller reelle gruppetilhørighet. Det kan ta mange ulike former, og ofte er ungdom utsatt for dette.

 

Verktøy for å adressere hatprat 
- Ungdomsarbeidere møter ungdommer som kan være i risikosonen for å utøve eller blir utsatt for hatprat. Samtidig kan terskelen være høy for å snakke om temaet, og ikke alle ungdomsarbeidere har verktøy for å adressere hatprat, forteller Eirik Rise fra Europarådets Stopp hatprat-kampanje. Stopp hatprat-kampanjen var med som medarrangør av kurset.

 

Kurset tok utgangspunkt i Bookmarks, som er en manual utarbeidet av Europarådet for arbeid mot hatprat. Metodikken er basert på ikke-formell læring og menneskerettighetsopplæring. Alle deltakerne fikk utdelt Bookmarks, og deltakerne fikk i løpet av kurset prøve seg på ulike aktiviteter som er beskrevet i den.

 

- Bookmarks gjør det mulig å snakke med ungdom om hatprat på en måte som styrker grunnleggende menneskerettigheter. Det har vært veldig gøy å se hvor lett det var for deltakerne å lage kreative oppfølgingsaktiviteter som de vil bruke med sine ungdommer, forteller Eirik.

 

Ungdomsarbeidere fra hele Europa deltok 

Opplæringen fokuserte derfor på ungdomsarbeidere. Målet var å lære mer om hva hatprat er, og å få konkrete verktøy til å bruke sammen med ungdom. Mange var interesserte i kurset, og vi fikk inn over 400 søknader. 28 motiverte ungdomsarbeidere ble til slutt valgt ut. Disse representerte et bredt utvalg av ungdomsarbeidere som arbeider med ulike grupper av ungdommer, inkludert innvandrere, LHBT og ungdom med funksjonsnedsettelser. 

 

En av deltakerne var Annelén Terjesdatter, som jobber for Ungdomstjenesten i Alstahaug kommune. 

 

- Det har vært en givende prosess å få lære å bruke våre rettigheter som mennesker i kampen mot hatprat, lære metoder jeg kan bruke som verktøy, samt gå i dybden av hva hatprat virkelig er. 

 

Annelén er brennende engasjert i temaet, og hun tror at det å få verktøy hun kan bruke i arbeidet vil berike både henne selv, og ungdom og voksne hun jobber med.

- Jeg er allerede igang med å flette dette inn i arbeidet mitt, forteller hun. 

 

En annen deltaker som lærte mye, er Marius Thoresen fra Lyngdal kommune. Han han dro på kurs med veldig lite kunnskap om temaet. Han hadde hørt om begrepet hatprat, men ikke mer enn det.

 

- I løpet av fire kursdager sammen med andre ungdomsarbeidere fra hele Europa, fikk jeg en opplevelse og opplæring som virkelig har satt spor etter seg. Gjennom workshops, rollespill, foredrag, dans og godt samhold, føler jeg at jeg har fått innsikt i begrepet hatprat og ikke minst hvilken stor skade hatprat kan føre til i samfunnet, forteller Marius.  

 

Deltakerne ble også veldig sammensveiset på kort tid. 

- Å få dele dette med mennesker som, på tross av alle ulikheter i kultur og språk, jobber med nøyaktig de samme utfordringene som jeg gjør, har også bidratt til en større forståelse for alle våre likheter. Det har vært skikkelig deilig, forteller Annelén. 

 

Kursholdererene var også fornøyde med kurset.

- Det var et privilegium å arbeide med en så motivert gruppe deltakere, og det var en veldig lærerik opplevelse. Det tre-dager lange kurset var fullt av ny innsikt, aktiv deltakere og læring, forteller Joakim Arnøy, som var en av kursholderne. 

 

Lokale prosjekter over hele Europa
Etter en intensiv uke med ny inspirasjon og nye metoder, skal deltakerne nå sette i gang med lokale oppfølgingsaktiviteter.

 

Marius er allerede i gang. Et par dager etter at han returnerte til Lyngdal, holdt han workshop med Lyngdal ungdomsråd. Der introduserte han begrepet hatprat og Stopp hatprat-kampanjen. Han tok utgangspunkt i et par øvelser fra Bookmarks for å få ungdommene til å reflektere på temaet.

 

- Ungdommene var veldige interesserte og imponerte med sine refleksjoner, forteller Marius, som er koordinator for Lyngdal Ungdomsråd.

 

Han mener dette er et tema som alle som jobber med barn og unge burde vite noe om, og aktivt jobbe mot.

- Det handler etter min mening om kunnskap og empati. Jeg vil rette en stor takk til alle som har vært involvert i kurset, både trenere og andre deltakere, som sammen gjorde dette til en stor, lærerik, opplevelse for meg, avslutter han. 


Kurset ble organisert av Erasmus+: Aktiv Ungdom i lag med Ungdom og Fritid og Europarådets Stopp Hatprat-kampanje.

 

Deltakerne var på 22. juli-senteret for å høre mer om undervisningsoppleggene til 22.juli-senteret og Wergelandsenteret. 

 

Deltakerne fikk Youtpass på slutten av kurset.  

 

 

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS