Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Unike læringsmuligheter gjennom EVS


- Tiden som frivillig har gitt meg så mye som jeg tar med meg videre i livet, forteller Maren Søby Fosser fra Østfold. Hun sier ungdom bare må kaste seg ut i det, og ikke nøle med å reise ut og jobbe som frivillig i Europa.- Da jeg gikk på videregående viste en venninne av meg Aktiv Ungdoms nettside, og jeg tror jeg bestemte meg på dagen for at dette var noe jeg ville gjøre før jeg startet på universitetet, forteller Maren.

 

Planen var egentlig å dra rett etter folkehøgskolen, men det endte opp med å ta litt lengre tid. Maren sier hun brukte mye tid på å finne en vertsorganisasjon og sende e-poster for å finne en plass, men det var verdt alt strevet til slutt.

 

- Jeg vet ikke helt hvorfor jeg så sterkt ønsket å jobbe frivillig, men det var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg. EVS er en unik sjanse til å bli kjent med en ny kultur og lære et språk, samtidig som jeg gjorde noe nyttig for samfunnet.

 

Maren tilbragte et år i Roma, og jobbet med et prosjekt som gikk ut på å integrere mennesker med funksjonsnedsettelse i samfunnet.

 

- Det var en fantastisk jobb hvor jeg møtte mange mennesker med sterke historier. Jobben gikk ut på å ta med brukerne på tur, på museum, til butikken eller bare å gjøre noe sammen i et par timer. Arbeidsoppgavene varierte ut i fra deres ønsker og behov.

 

- Det har uten tvil vært det viktigste året i mitt liv i forhold til min egen selvutvikling. Jeg føler jeg har fått et mye bredere perspektiv og blitt mer åpen for andre og andres meninger. De sier at man lærer mest om sin egen kultur gjennom å bli kjent med en annen. Det er så mye jeg har tatt for gitt i Norge, og også mye jeg ikke har satt spørsmålstegn til. 

 

Det er store kontraster fra Roma til studentlivet i Norge der Maren for tiden studerer interaksjonsdesign ved Universitetet i Oslo.

 

- Som frivillige hadde kollegaene mine og jeg en veldig annerledes hverdag enn det vi har hjemme. Vi bodde tett sammen og hadde begrenset med penger, men jeg lærte mye om hvordan man kan reise og gjøre morsomme ting uten at penger skal stoppe meg. Det tror jeg er viktig i et samfunn hvor vi er så opptatt av å bruke og eie ting.

 

I tillegg til nye bekjentskaper lærte Maren seg italiensk i løpet av året som frivillig.

 

- Det var utfordrende i starten å uttrykke meg. Det var frustrerende å ha noe å si, men ikke klare å få det frem på italiensk. Spesielt når jeg ville si noe morsomt eller slå av en vits, det endte alltid opp med at jeg måtte prøve å forklare hva som var morsomt, og så ble det ikke det likevel.

 

Hun oppfordrer folk til å være nøye og sjekke at organisasjonen man skal jobbe med er bra, og at det kan være lurt å prate med andre som har jobbet der tidligere. Men ellers er det ingen ting som bør stoppe andre unge i å dra ut.

 

- Ikke nøl, bare gjør det! Jeg har aldri møtt noen som angrer på en slik opplevelse, og det har gitt meg så mye som jeg tar med meg videre i livet. Jeg sitter igjen med mange venner fra hele Europa, utallige gode minner, språket jeg lærte og et andre hjemland. Ikke minst føler jeg meg mer som en europeer og ikke bare en nordmann.

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS