Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Valgets kvaler


Mange velger utdannelse etter hvor populært yrket er, eller pga. mulighetene for høy lønn. Men antall søkere til et studie samsvarer ikke alltid med reelle jobbmuligheter i etterkant, og unge voksne ender opp arbeidsledige eller i jobber som ikke er relevante i forhold til den utdanningen de har. Nylig var 60 ungdommer fra hele Europa samlet i Istanbul for å se nærmere på problemstillingen. Arrangøren for prosjektet var Nordic Spirit, en ungdomsgruppe i Norge som har fått støtte fra Erasmus+: Aktiv Ungdom.

 

I EU er nesten 4,2 millioner personer i alderen 15 – 24 arbeidsledige, og flere land har over 40 % unge arbeidsledige. Gjennom prosjektet ønsker Nordic Spirit at det skal være mulig for unge voksne å finne ut av sine egne ferdigheter, oppdage ny kunnskap og ønsker, og finne en god balansegang mellom hvilken karriere de velger og jobbmuligheter i etterkant. 

 

- Målene med prosjektet var å belyse de problemer som kan oppstå når man velger feil jobb. Vi ønsket å introdusere ulike arbeidsplasser til de unge, og lære de unge hva de bør ta med i betraktningen når man velger en karriere, sier Sayed Sami Soltani, leder i Nordic Spirit.

 

60 ungdommer fra Norge, Estland, Storbritannia, Danmark, Litauen og Tyrkia deltok på prosjektet. Soltani forteller at deltakerne var en blanding av unge som enda ikke har valgt yrkesvei, unge som jobber i andre felt enn det de ble utdannet til, og unge som fortsatt er på leting etter en jobb som passer deres utdanningsvalg.

 

- Det har vært utrolig spennende å møte mennesker fra ulike land og kulturer, og høre deres tanker og erfaringer rundt arbeidsledighet, forteller en av deltakerne, Nora Bunæs Nilsen (18) fra Krokstadelva.

 

- Jeg har lært mye om arbeidsledighet i andre land, og også fått innspill til idéer og tanker jeg kan ta med meg hjem til Norge. Jeg håper å kunne spre den kunnskapen jeg har tilegnet meg under prosjektet med andre unge, og bruke kunnskapen når jeg selv skal velge et yrke, sier hun.

 

Johanne Therese Noddeland (24) fra Asker deltok også på kurset. Hun forteller at det var spennende å lære mer om andre kulturer, og oppleve et fellesskap over landegrensene.

 

- De ulike landene har ulike metoder for å hjelpe folk inn i arbeid. Det har vært interessant å få innblikk i hvordan andre land fokuserer på karriere og arbeidsledighet, og så har det vært veldig hyggelig å få gode venner fra hele Europa jeg kommer til å holde kontakten med.

 

Bekjemping av arbeidsledighet er en av EUs prioriteringer innenfor Europe 2020-strategien, og også en del av Aktiv Ungdoms prioriteringer. 

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS