Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Aktiv ungdom-seminar under fjerne himmelstrøk


I september dro Yvonne Larsen fra Oslo på kontaktseminar for Aktiv ungdom i Fransk Guyana. Overnatting i hengekøyer, transport på lokale elvebåter, eksotisk mat og drikke og deltagelse i en lokal begravelse var blant elementene i et intenst og lærerikt program. Hun har skrevet et spennende reisebrev fra seminaret.I september 2008 var jeg så heldig å få lov til å være med på et såkalt “Contact Making Seminar (CMS)” i Latin Amerika, nærmere bestemt i det franske oversjøiske området Fransk Guyana. Fransk Guyana ligger på Nord-øst spissen av Latin Amerika og grenser til Brasil i sør og Surinam i vest. Landet har en lang kystlinje der størsteparten av de to hundre tusen innbyggerne bor. Resten av landet består for det meste av tett regnskog. For mange er derimot Papillon og Djeveløya det man forbinder med Fransk Guyana.

 

Samarbeid mellom oversjøiske områder og resten av Europa

Seminaret var arrangert av det franske Aktiv Ungdom-kontoret i samarbeid med lokale krefter fra Cayenne og St. Laurent i Fransk Guyana, og var det fjerde og siste i rekken som har funnet sted på de franske oversjøiske øyer og områder: Guadalope, Martinique, Reunion og Fransk Guyana.

 

Gruppebilde fra kurs i Fransk GuyanaMålet med seminarene har vært å skape relasjoner og nettverk mellom disse franske områdene og Europa. Selv om områdene er franske er det en stor avstand mellom Karibia, Latin Amerika og det Indiske hav (Reunion ligger utenfor Madagaskar i det Indiske hav). Halvparten av de 25 deltakerne på årets seminar var fra disse områdene og den andre halvparten fra ulike europeiske land som Spania, Portugal, Italia, Østerrike, England, Island og Norge.

 

 

Et annerledes seminar

Temaet for seminaret var “Intercultural dialogue“. Det var et omreisende seminar med workshops på et nytt sted hver dag. Reisen gikk langs kysten av landet med buss og langt inn i bushen ved hjelp av piroque-båt langs elven Maroni, som også er grensen mellom Fransk Guyana og Surinam. Flere av nettene ble tilbrakt i hengekøye utendørs, noe som både skapte mye latter og frustrasjoner blant deltakerne. Vi var blitt advart på forhånd at det kom til å bli mye reising og til tider primitive forhold, men det var nok ikke alle som var like godt forberedt.

 

En av dagene brukte vi til å presentere oss for hverandre for å finne potensielle samarbeidspartnere for kommende prosjekter. Resten av tiden ble brukt tid å diskutere temaet for seminaret og lage utkast til prosjektsøknader for 2009, samt at vi selvfølgelig fikk se mye av landet og bli kjent med kulturen gjennom mat og drikke, håndverk og arbeid, og ikke minst gjennom kulturarrangementer og en begravelse…..

 

Ved å leve så tett og primitivt som vi gjorde i Fransk Guyana blir man ekstra godt kjent og det føltes som om vi hadde kjent hverandre et langt liv og ikke bare en uke.

 

Stort læringsutbytte

Det er alltid en kjempefin opplevelse å delta på seminar gjennom Aktiv Ungdom-programmet. Det å bli kjent med og danne nettverk med andre som jobber i samme bransje over hele Europa er både spennende og givende. Man må reflektere over, og sette ord på, sin egen praksis og sette den inn i en større sammenheng, samtidig som man lærer mye om de andre europeiske landene. Seminarene har enkel standard og man må som regel dele rom og bad med minst en annen person, men dette gir også anledning til å bli enda bedre kjent.

 

Slike kurs er en helt unik måte å få kontakter på i hele Europa som igjen danner grunnlag for senere samarbeid. Det gir også mye inspirasjon og glede som kan bidra til at horisonten blir litt utvidet og at man får et litt annet syn på sin egen arbeidshverdag. Det koster heller ikke mye for arbeidsgiveren, bare din vanlige lønn og en liten egneandel, og det kan ikke sammenlignes med alt du kommer tilbake med.

 

Dra på kurs selv!

Det er hele tiden nye seminarer og “trainings” ute på Aktiv ungdoms nettsider, så det skal være mulig for alle å finne noe av interesse. Min erfaring er også at det er få fra de nordiske landene som søker seg med, slik at det i seg selv gir en stor mulighet til å bli valgt ut. Grip sjansen og gi deg selv en mulighet til mye læring, nye vennskap og forhåpentligvis spennende prosjekter gjennom Youth in Action. 

 

Lykke til!

 

Yvonne Larsen deltok på kontaktseminar gjennom Aktiv ungdom i Fransk Guyana 21. - 28. september 2008. Hun arbeider som spesialkonsulent ved Rusmiddeletatens kompetansesenter, med fokus på rusforebyggende arbeid, etniske minoriteter og tidlig intervensjon. Yvonne Larsen har tidligere vært SaLTo-koordinator i bydel Søndre Nordstrand i  Oslo.

Les også om
Sammen mot ungdomsledighet
Hørselshemmede ungdomsarbeidere lærte å skrive bedre søknader


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS