Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Pressemelding - Skaper fremtidens konfliktmeklere


Elever fra Norge og Makedonia samles denne uken i Oslo og på Lillehammer for å jobbe mot et felles mål – å bli eksperter på mekling og konflikthåndtering. Og det internasjonale prosjektet har høstet stor begeistring både i Norge og i Makedonia. 

Det siste året har til sammen 20 elever fra Kuben videregående skole i Oslo og yrkesskolen Mosha Pijade i den makedonske byen Tetovo, samarbeidet om et felles meklingsprosjekt sammen med Nansen dialogsenter (NDC) i Makedonias hovedstad Skopje. Prosjektet «Peer Mediators Today – Peace Makers Tomorrow», har som mål å utdanne ungdom innen temaene konflikthåndtering og mekling, til bruk både i skolen og ute i lokalsamfunnet. Mot slutten av prosjektet, vil ungdommene ha de samme kvalifikasjonene som profesjonelle konfliktmeklere, en som jobber for løsninger mellom land som er i strid.


Prosjektet har fått midler fra Erasmus+: Aktiv Ungdom, hvor ungdomsgrupper får støtte til å ta i mot eller besøke ungdomsgrupper i andre land. Gruppeutvekslingen pågår i ett år og har fått cirka 180.000 kroner i pengestøtte. De norske elevene tar studiespesialiserende fag og representerer alle trinnene ved den videregående skolen.


Siden oppstarten våren 2015, har elever ved Kuben vært på prosjektbesøk ved dialogsenteret og skolen i Makedonia, og denne uken er det de makedonske elevene sin tur til å besøke Norge. Planen er å ha workshop og presentasjon av prosjektet sammen med de norske ungdommene, hvor de også vil utveksle erfaringer og lære om hverandres kulturelle forskjeller.


Kristin Skare er internasjonal koordinator ved Kuben vgs., og har ansvaret for alt det praktiske rundt prosjektet. Hun forteller at ringvirkningene har blitt større enn forventet.


- Et par av våre deltakere har bakgrunn fra Afghanistan, og har nylig vært i Afghanistan hvor de sammen med Nansen Fredssenter undersøker muligheten til å starte opp arbeid med ungdom fra forskjellige klaner, etter mønster av NDC Skopje og med meklingsmetodikk, forklarer hun.


I løpet av prosjektperioden, har elevene høstet god oppmerksomhet fra den makedonske utdanningsministeren, hatt et lengre bidrag på lokal makedonsk TV, bidratt på Trygg Læring Norges årlige konferanse på Litteraturhuset og presentert arbeidet sitt for en delegasjon begeistrede FN-delegater.


De makedonske elevene og samarbeidspartnerne vil være i Norge fra 4. – 11. mars, og torsdag 10. mars vil prosjektgruppen holde en presentasjon av prosjektet i Kuben sine lokaler i Oslo.(08.03.2016)

Les også om
Oppstart av Ungdomsinitativ i Samnanger
Pressemelding - Skaper fremtidens konfliktmeklere
Ut i verden med Europeisk volontørtjeneste
Fokus på demokrati i Haram kommune
Vellykket volontøropphold i Sunndal
Presseklipp
Gjøvikregionen satser på ungdomsutveksling
Gode råd til deg som har lyst å bli volontør
Opplandsungdom til Polen for å diskutere klima
Samhold underveis
Sammen mot ungdomsledighet
Sara og Milena ser fram til å vere volontørar på Hyllestad Frivilligsentral
Volontør på Nordfjordeid arrangerte hoppetaukurs
Volontørtjeneste i nasjonalpark
Presseomtale 2014
Norsk-ungarsk vennskap
Harriet er volontør på Samsen kulturhus i Kristiansand
Unge konfliktløsere samlet i Oslo
Presseomtale 2013
Volontører samlet til midtårsseminar på Haraldsheim
Presseomtale 2015


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS