Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Fra sprayboks til malepensel


Nordstrand blad: I samarbeid med utekontakten og med økonomisk støtte fra Aktiv Ungdom kunne fem stolte gutter vise fram sine kunsteriske mesterverk på Lambertseter Fritidsklubb. - Nå har vi blitt skikkelige englebarn. Det hele startet med at en av oss ble tatt av politiet og fikk tilbud om å komme hit. Da ble like så godt resten av guttegjengen med, sier Kristian Bull.Tekst og bilde: Maren Thorsen Bleskestad, Nordstrand blad 14.06.2007.
redaksjon@noblad.no

 

Etter noen uker med aking og filmkvelder bestemte guttene seg for å søke Aktiv Ungdom om støtte til et kunstprosjekt.

 

Fikk 50.000 kroner

– Vi søkte gjennom noe som kalles ungdomsinitiativ og fikk hele 50 000 kroner . Planen var egentlig å søke om å lage en grafittivegg, men Staten har nulltoleranse for grafitti. Derfor ble sprayboksene byttet ut med vanlig maling, og det har vært minst like gøy, forteller Daniel Håkansson. Tatovøren Nichlas Henriksen ble innleid som guttenes instruktør og har hver torsdag utfordret dem til å prøve seg innenfor forskjellige uttryksformer. Skissetegning med kullstift og vannmaling er blant annet hva ungdommene har fått eksperimentere med de siste seks månedene.

 

– Jeg var veldig i tvil om jeg skulle si ja til å begynne med. Jeg har aldri vært i noen lærertype-situasjon tidligere, sier Henriksen. Han understreker at da han først kom i gang, ble all skepsis borte. – Dette har vært veldig lærerikt for både meg og dem. Det har vært gøy hele veien, og nå når jeg ser resultatet er jeg virkelig imponert, fortsetter Henriksen.


Mye arbeid

Minst like imponert og stolt er utekontakt i Bydel Nordstrand, Monica Island.

– Jeg er superfornøyd, de har vært fantastisk flinke. Resultatet man ser her på utstilling i dag har krevd mye konsentrasjon og hardt arbeid. Det er positivt at de kan vise til noe som er så kreativt og bra, og jeg ser at de er stolte selv også, sier Island fornøyd.

I tillegg til å ha malt og tegnet alle bildene på utstillingen, har guttene også vært aktive i forkant av prosjektet. – Det er et krav fra Aktiv Ungdom at de som søker om støtte også skal være med på selve søknadsprosessen. Vi har hatt tre møter hvor de jobbet ivrig med programforslag og budsjett. Vi besøkte også ulike gallerier og museer i forkant for å få inspirasjon. I etterkant skal de ha et evalueringsmøte og skrive en rapport, så det er mye fin læring rundt å arrangere en sånn type utstilling, sier Island.


Godt oppmøte

– Vi er kjempefornøyd med at det kom så mange, det hadde vi ikke forventet, sier Jan Fredrik Bech. Publikum var tydelig imponert over det de fikk se. 

 Vil til Polen

Foruten å utvilke sine kunstneriske evner har guttene også blitt kunstnere på kjøkkenet.

– I tillegg til å jobbe videre med bildene våre har vi fått 300 kroner til å lage mat for hver gang. Nå har vi blitt mesterkokker, iallefall på hjemmelaget pizza, sier Jan Fredrik Beck.

– Vi håper å få solgt mange bilder. Pengene skal gå til tur til Polen med de hvite bussene, kan Beck fortelle.

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS