Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Tiggerne


”Hvordan kan det ha seg at unge narkomane tigger med ryggen lent mot Stortinget, der de folkevalgte forvalter verdier i et av verdens rikeste land?”- Ideen til denne dokumentarfilmen kom etter at jeg jobbet på Grand Hotell i Oslo og så at stadig flere unge livnærte seg som tiggere på Oslos paradegate. Kontrasten mellom de som har og de som ikke har blir tydelig når man ser unge mennesker tigge med ryggen lent mot stortinget, forteller Sigurd Pedersen (24).


Gina Tempte klargjør kamera til et av intervjuene.
Sigurd tok kontakt med gamle kjente fra kunst- og filmskolemiljøer for å lufte ideer og endte opp med en prosjektgruppe. Gruppen består av fem personer som er gode på forskjellige områder

- Søknadsprosessen gikk veldig greit. Vi hadde et prosjekt og så oss rundt etter støtteordninger som kunne passe. Vi så at kriteriene til UNG i Europa var ganske vide, og at temaet vårt sammenfalt med prosjekttypemet ungdomsinitiativ, sier Sigurd.

Gruppen mener også at det er en fordel at de kjenner hverandre fra før. Det forenkler selve teamarbeidet fra prosjektplanlegging, søknadskriving og gjennomføringen. – Det ble god stemning da vi fikk innvilget prosjektstøtten, vi føler oss privilegerte som har fått denne muligheten, forteller fotograf Gina Temte (24).

Vanskelig tema
Når UNG i Europa kommer på besøk er Sigurd og resten av prosjektgruppen er i full gang med å forberede et intervju med Historiker og Dagbladet-spaltist Hans Fredrik Dahl. Tidligere på kvelden har helsebyråd i Oslo, Margareth Eckbo (FrP), allerede vært i ilden.


Hans Fredrik Dahl forsvarer sine uttalelser foran kamera på filmsettet.
- I dokumentaren ønsker vi å portrettere noen av de yngste tiggerne og videreformidle deres erfaringer fra livet på gata, sier Sigurd. – Men prosjektet ble født med utgangspunkt i den offentlige debatten rundt temaet, derfor er det er vel så viktig å intervjue fagpersoner, politikere og andre som har uttalt seg om problemene rundt tigging. I filmen vil vi også trekke paralleller til andre europeiske land som Nederland og Danmark, forteller han entusiastisk.Det har stort sett vært uproblematisk å få de til dels høyt profilerte intervjuobjektene til å stille opp. En del av forskerne har riktignok vært skeptiske, de vil generelt ikke mene noe. For eksempel ville politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, ha spørsmålene på forhånd. Andre har vært mer villig til å spekulere og mene noe om fenomenet.

Kjempegod erfaring
Gruppen er enig om at de lærer enormt mye av å gjennomføre et slik prosjekt. Spesielt i forhold til tema. Man kommer nært innpå narkomane på sin egen alder som tigger. Det setter ting i perspektiv, forteller Sigurd. Men også faglig sett er det verdifull erfaring de tar med seg etter endt prosjekt.

- Kjempestas å få muligheten til å jobbe på et filmsett slik vi gjør nå, sier Gina. Vi er kjempepriviligert. Hvis jeg skulle gjort det på et vanlig filmsett hadde jeg løpt rundt og servert deg kaffe, ikke hatt ansvar for filming og kamera, fortsetter Gina med klar melding til UNG i Europas utsendte.

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS