Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Hvordan blir jeg volontør?


Slik gjør du for å dra på frivillig arbeid i Europa:

    

     1. Finn senderorganisasjon  

     2. Finn vertsorganisasjon

     3. Finansiering

     4. Forberedelse før avreise

     5. Ut på tur! 

 

1) FINN SENDERORGANISASJON
For å bli volontør må du ha en senderorganisasjon i Norge. Senderorganisasjonen skal hjelpe deg med å finne vertsorganisasjon, og holde kontakten med deg når du er ute og jobber frivillig. Det første du bør gjøre er derfor å finne en senderorganisasjon.


Hvordan finne en senderorganisasjon?
Det enkleste er å bruke en senderorganisasjon som allerede er godkjent og har erfaring med å sende ut volontører. Du finner alle godkjente senderorganisasjoner i Norge i en felles Europeisk database: The European database on EVS accredited organisations

I søkefeltet "Country" velger du "Norge" og i søkefeltet "Type of accreditation" velger du "Sending organisation".  De andre søkefeltene kan være blanke.  Velg "Submit Query" og da får du opp alle godkjente norske sendere.  Klikk deg inn på referansenummeret for å lese mer, her finner du også kontaktinformasjon til organisasjonen.

 

Referansenummeret er bygd opp på følgende måte: 2008-NO-100. 2008 er året organisasjonen søkte om å være godkjent som EVS organisasjon innenfor Aktiv ungdom programmet. Så lenge organisasjonen er i databasen er informasjonen oppdatert.

 

Ring eller send mail til organisasjonen og hør om de vil være senderorganisasjon for deg. Kanskje finner du en som passer i ditt fylke? Eller du finner en organisasjon som jobber med et tema du er interessert i.  Hvis ikke, da kan du kontakte hvilken som helst senderorganisasjon.

 

En annen mulighet er å ta kontakt med lag eller foreninger du er eller har vært aktiv i tidligere. Noen bruker videregående skole eller folkehøgskolen de går på. Mange kommuner er villige til å fungere som senderorganisasjon. 
Alle senderorganisasjoner må være godkjent av Aktiv ungdom. Godkjenningsskjemaet kan sendes inn når som helst, og godkjennes fortløpende. 
 

2) FINN VERTSORGANISASJON

Det er ca 3500 organisasjoner i Europa som er godkjent til å ta imot volontører. Disse kalles vertsorganisasjoner. Det er denne organisasjonen du skal jobbe frivillig for, og som har ansvaret for oppfølging underveis. Det er utrolig mange spennede organisasjoner å velge mellom, og det er viktig å bruke tid på å finne den riktige organisasjonen for deg.

 

Hvordan finne vertsorganisasjon?

Du finner en oversikt over alle organisasjoner som er godkjente til å ta i mot volontører i The European database on EVS accredited organisations (http://europa.eu/youth/evs_database). Her kan du søke etter organisasjoner eller etter land og tema. Klikk her for å lese mer om hvordan du søker i databasen. Når du har funnet spennede organisasjoner skal du sammen med senderorganisasjonen din sende CV og motivasjonsbrev direkte til organisasjonene. Her finner du tips om hvordan du går fram når du kontakter vertsorganisasjonene. Vertsorganisasjonene bestemmer selv hvem de vil motta som volontør, derfor må du regne med å kontakte flere organisasjner før du får et positivt svar.

 

Det er også mulig å søke vertsorganisasjoner på Otlas, Youth for Europe og Youth Networks.


3) FINANSIERING

Når du har funnet en vertsorganisasjon som vil ta imot akkurat deg, må sender- eller vertsorganisasjonen søke om finansiering til det nasjonale kontoret i sitt land. De bestemmer seg imellom hvem som skal søke om støtte til prosjektet. 

Du kan reise tidligst tre måneder etter søknadsfristen.

 

4) FORBEREDELSER
Les om landet du skal til og begynn å sette deg inn i det nye språket. Snakk med tidligere volontører. Disse kan du finne på Facebook siden til NEVO (norsk eks volontør organisasjon).

 

 

5) DU REISER UT!
Et spennende, utfordrende og meningsfylt utenlandsopphold venter deg.

 

OBS! Ting tar tid!
Det tar tid å organisere et frivillig arbeidsopphold i utlandet. Du bør regne mellom 6 og 12 måneder fra du starter forberedelsene med å finne senderorganisasjon og vertsorganisasjon, til du kan dra av gårde. Så start planleggingen tidsnok! Og husk - det er verdt alt strevet. Du vil få et unikt, spennende og lærerikt opphold.

Les også om
Finnes det andre muligheter?


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS