Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Frivillig arbeid i utlandet bidrar til inkludering av ungdommer


Hva har det å restaurere en gammel fiskebåt sammen med en 72 år gammel fisker i England og det å lage en eventyrlig nissesti for de lokale barna i Finlands snøfylte skoger til felles?

 

Begge er prosjekter spesielt tilrettelagt for ungdom som har forskjellige utfordringer gjennom programmet Europeisk volontørtjeneste (EVS) der ungdommer jobber frivillig for organisasjoner i Europa. Inkludering er en av hjørnesteinene i Erasmus+-programmet, og ekstra støtte gis til prosjekter som jobber med dette. Studietur til Gøteborg

I løpet av to dager møttes 23 deltakere fra organisasjoner som jobber med ungdom med færre muligheter til et seminar i Göteborg. Her lærte de om hvordan EVS kan brukes som et verktøy for å hjelpe disse ungdommene, samtidig som de knyttet kontakt med hverandre for å samarbeide og lage meningsfulle inkluderingsprosjekter. Deltakerne var fra Sverige, Finland, Spania, England, Frankrike og Norge.

 

Deltakerne på studieturen til Gøteborg 

 

Forberedelse og oppfølging fører til gode resultater 

Den første delen av seminaret besto av et studiebesøk hos Iter som er organisert under sosialtjenesten for ungdom i Göteborg. De har utviklet en metode for å fremme unges etablering i arbeidslivet, motvirke utenforskap og motivere til studier. Ordet iter er latinsk for «veien» eller «reisen». Å sende ungdommer på volontørtjeneste i Europa er en sentral del av Iters metode, sammen med forberedelser og oppfølging av ungdommene. Siden 2011 har de sendt ut unge mellom 18 og 29 år på reiser som har forandret livene deres. Over 80 prosent av ungdommene er i jobb eller studier seks måneder etter hjemkomst fra volontørprosjektet de har vært en del av!

 

Nye partnere og nye prosjekter 
I den andre delen av seminaret ble organisasjonene godt kjent med hverandre for å kunne planlegge prosjekter sammen. De seks utenlandske organisasjonene som deltok hadde alle mye erfaring med å ta imot ungdommer med færre muligheter og ønsket å ta imot flere. De norske organisasjonene hadde ikke så mye erfaring med EVS og ønsket å bli sendorganisasjoner for ungdommene. Perfekt match! De norske deltakerne var begeistret over å kunne tilby ungdommene de møter muligheten til å oppleve noe helt nytt, ta noen skritt utenfor komfortsonen og oppleve mestring.


- Vi er stadig på utkikk etter nye måter å hjelpe ungdommene på. Å kunne tilby dem jobb som frivillig i Europa er jo midt i blinken, forteller NAV Sagene.


Alle deltakerne fortalte at det var stor sannsynlighet for at de ville starte prosjekter med hverandre, og noen har allerede startet!

 

Nissestier i Finland og restaurering av trebåter i England 
Så til vinteren er det kanskje noen norske «nisser» med lykt i hånda som kikker ut bak en gran i Finland og vinker til barna som går forbi. Villa Elba er en organisasjon i Kokkola i Finland, og de har 20 års erfaring med å ta imot unge som trenger ekstra oppfølging. Ungdommene bor sammen i små hytter på en nydelig gård ved sjøen sammen med en mentor. De lærer å samarbeide om praktiske oppgaver, som å handle mat og lage middager ut ifra et felles budsjett. Hver vinter lager de en «nissesti» for barna i Kokkola. De kler ut seg, henger opp lys og dekorerer de øde hyttene i skogen. På sommeren bygger de prosjekter som er til glede for samfunnet, for eksempel en skogsvei tilpasset rullestoler.


Eller kanskje noen ender opp i den lille fiskebyen Cawsand i England. I byen med 80 fastboende er det et ektepar som har gjort det å ta imot vanskeligstilt ungdom til en livsstil for både seg selv og lokalsamfunnet. Gjennom organisasjon KONA tar de imot fire ungdommer nesten hver måned og lar dem bl.a. lære å restaurere fiskebåter på tradisjonelt vis, lage kunstinstallasjoner av plast fra strendene eller dyrke grønnsaker i hagen. Båtene og kunsten ungdommene skaper donerer de til veldedige organisasjoner eller lokalsamfunnet.


Alle ungdommer, og kanskje spesielt de med færre muligheter, fortjener å få muligheten til å lære mer om andre kulturer, lære nye ferdigheter og ikke minst lære mer om seg selv gjennom å være frivillig i utlandet. Heldigvis finnes det ildsjeler og organisasjoner som innser dette, og som også forstår at disse ungdommene er en utrolig ressurs. Som Iter så fint sier det, er målgruppen unge mennesker med «uoppdagede og uante muligheter.»

 

Hannah dro fra Østerrike til Cawsand. Se en kort klipp om hennes erfaring her

 

 

Les også om
Positive opplevelser som nylig godkjent EVS-organisasjon
Frivillig arbeid i utlandet bidrar til inkludering av ungdommer
Volontørteneste på Hardangerjakta Mathilde
Film: Europeisk volontørtjeneste har gjort kommunen internasjonalt orientert
Stavne: Åtte år med volontører!
Frivillighet løfter ungdomstilbudet i Bremanger kommune
EVS som tiltak mot frafall i videregående skole. Er det mulig?
Volontører på folkehøgskoler


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS