Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Positive opplevelser som nylig godkjent EVS-organisasjon


Rimma og Eren, frivillige i Askvoll kommuneI 2016 har over 20 norske organisasjoner blitt godkjent som verts- og senderorganisasjon. Dette gir flere ungdommer muligheten til å reise ut som frivillig, og organisasjonene kan ta imot ungdom fra hele Europa. Øya videregående skole er en av organisasjonene som er blitt akkreditert i løpet av året, og Margit Lea Myklebust forteller om prosessen.

 

- Det var overkommelig å søke om akkreditering, men ikke all informasjon var like lett tilgjengelig. Det ble mye lettere å forstå hvordan Europeisk volontørtjeneste (EVS) virker etter besøk fra Aktiv Ungdom, forteller Myklebust.

 

Øya videregående skole har nå fire volontører som til dels bistår i undervisningen og til dels jobber med det sosiale knyttet til skolens internatliv.

 

- Det har vært en positiv erfaring for skolen å ha volontører! Nå har de vært her i tre måneder, og vi gjør evalueringer for å justere innholdet i arbeidsoppgavene. Volontørene bidrar til språktimer i spansk og tysk, og praktiske timer. Noen av dem har hatt strålende fremgang i norsk, og det er gledelig for alle parter.

 

Myklebust forteller at det til tider er en ressurskrevende oppgave for skolen å være EVS-organisasjon, men det er lett å anbefale for andre.

 

- Man må være realistisk, for det er ikke bare enkelt. Det trengs en del jobbing underveis, og det er nødvendig med godt samarbeid blant det faste personalet. Men, volontørene er en god ressurs for skolemiljøet, og summen er positiv. Dette er en unik mulighet for våre elever å bli kjent med unge mennesker fra andre land!

 

Astrid Halstensen jobber i Askvoll kommune, der Nærmiljøsentralen har tatt imot to volontører fra Tyrkia og Russland.

 

- Vi er glad for muligheten til å få innblikk i andre kulturer og treffe engasjert ungdom. Den tyrkiske volontøren jobber i en ungdomsklubb og med sosiale treffplasser for eldre, og den russiske jobber i bibliotek, barnehage og juniorklubb. I tillegg er begge engasjert i forhold til flyktninger og kulturelle arrangement i regi av lag og organisasjoner.

 

Halstensen forteller at kommunen er svært tilfreds med tjenesten, og de som får ekstra hjelp setter stor pris på det.

 

- Det er mange som er interessert og stiller spørsmål rundt det å være en EVS-organisasjon, og jeg forteller mye om det når jeg er ute og reiser. Vi ønsker at volontørene skal reise rundt på skoler i kommunen og fortelle om EVS, for å spre budskapet til unge som ikke vet om tilbudet de har til å reise ut, lære språk og andre kulturer å kjenne.

 

Les også om
Positive opplevelser som nylig godkjent EVS-organisasjon
Frivillig arbeid i utlandet bidrar til inkludering av ungdommer
Volontørteneste på Hardangerjakta Mathilde
Film: Europeisk volontørtjeneste har gjort kommunen internasjonalt orientert
Stavne: Åtte år med volontører!
Frivillighet løfter ungdomstilbudet i Bremanger kommune
EVS som tiltak mot frafall i videregående skole. Er det mulig?
Volontører på folkehøgskoler


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS