Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Stavne: Åtte år med volontører!


Stavne i Trondheim kommune har sendt og tatt imot volontører i åtte år. I rapporten "Stavne i verden" deler de sine erfaringer med Europeisk Volontørtjeneste og andre Aktiv Ungdom-prosjekter. Les et sammendrag og last ned rapporten her!Stavne fattet interesse for internasjonalt prosjektarbeid i 2007. Det ble flere kurs gjennom SALTO Youth, noen skrinlagte prosjektideer, et planleggingsbesøk og en korttids hospiteringsordning, før de to første volontørene ankom i slutten av 2009. Bilal fra Tyrkia var en av dem. Hans vokabular på engelsk besto i hovedsak av ”YES” (brukt ofte) og ”NO” (sjelden i bruk). Men han var utadvendt og sosial, og kom lett i kontakt med nye mennesker.

 

 

Sammen med Bilal kom Bernard fra Malta. Det ble mange flotte opplevelser, uventede utfordringer og påfølgende løsninger med de første volontørene. Bernhard bestemte seg for å bli i Norge en stund, han fant seg jobb, bolig og var selvforsørget. Nå, seks år seinere er han i ferd med å reetablere seg på Malta.

 

Stavne hadde fått smaken på EVS prosjekter, og på sensommeren 2009 sendte de ut en volontør til et eldresenter i byen Vittoria på Sicilia. Volontøren gikk inn i projektet med liv og lyst, men dessverre førte diverse problemer og dårlig kommunikasjon til at hun avbrøt oppholdet etter kort tid.

 

Ibegynnelsen av 2010 kom Maja fra Makedonia og Maria fra Lisboa til Stavne. De ble godt mottatt, og ble inkludert i både familieliv, hytteturer, og i sosialt fellesskap etter arbeidstid og i helger. Gjennom sin mentor ble Maria også involvert i Korsvikaspillet, et utendørsteater om vikinger og konger i Trondheimsområdet på 1100-tallet. Maria hadde ukentlige øvelser gjennom våren, og deltok som skuespiller i fem fremførelser. Under Olavsfestdagene jobbet Maria i tillegg frivillig som artistvert. For ei jente som i utgangspunktet var stille og forsiktig av seg, var dette en stor seier.

 

 

For Maya fikk EVS-oppholdet en litt humpete start, på grunn av problemer med oppholdstillatelse. Dette første til at hun ble for seint påmeldt til norskkurs, og måtte delta på et ankomstseminar seinere enn det hun var tiltenkt. Hun var innom mange ulike arbeidsoppgaver under sitt EVS-opphold, blant annet kantinedrift, arbeid som frivillig/ miljøarbeider vi organisasjonen Wayback, og til slutt som arbeider ved søm- og
designavdelinga på Stavne. Etter at Maya var ferdig med prosjektet sitt, har hun etablert seg i Norge. Hun giftet seg, fullførte mastergraden sin her, og jobber nå på NTNU. Maja viste seg å være en stor ressurs for Stavne i etterkant av EVS-prosjektet sitt. Hun har stilt som mentor for alle nye volontører som har kommet etter henne, og hun er positiv, hyggelig og lett å ha med å gjøre.

 

 

"Stavne i verden" er en rapport som er rik på detaljer og samtidig svært lett å lese. Den er ærlig og usminket, og gir et fargerikt bilde av både opp- og nedturer i arbeidet med EVS. Du blir kjent med volontører som ber om mye, og andre som krever lite. Her får du et unikt innblikk i hvordan det er å sende og ta imot volontører, med både utfordringer og suksess, uventede hindringer, og gode minner som både volontørene og andre involverte vil bære med seg resten av livet.

 

For de som planlegger å gå i gang med EVS-prosjekter, er Stavnes rapport nyttig lesning.

 

Les rapporten her:

Vedlegg

 

 

«I highly recommend this project to others, because this is the unique experience to discover yourself, learn new things, develop your social skills, implement your ideas and help others during volunteer service, and discover a new culture».

 

                                                                Nikolett, Ungarn. Volontør i Stavne i 2014.

                                                                Les bloggen Nikolett opprettet her

 

 

Nikolett på toppen av Galdhøpiggen

Les også om
Positive opplevelser som nylig godkjent EVS-organisasjon
Frivillig arbeid i utlandet bidrar til inkludering av ungdommer
Volontørteneste på Hardangerjakta Mathilde
Film: Europeisk volontørtjeneste har gjort kommunen internasjonalt orientert
Stavne: Åtte år med volontører!
Frivillighet løfter ungdomstilbudet i Bremanger kommune
EVS som tiltak mot frafall i videregående skole. Er det mulig?
Volontører på folkehøgskoler


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS