Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Jobber frivillig for kunstsenter


Justina (20) fra Litauen er volontør ved Nordisk kunstnarsenter Dalsåsen (NKD). Senteret ligger i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane og har som misjon å gi kunstnere, arkitekter og designere et sted å reflektere og arbeide. Institusjonen har utstillinger, seminarer og workshops innen kunst og design og driver gjesteatelier for nordiske og internasjonale kunstnere.Senteret er knyttet til Nordisk kulturråd. Kunstnarsenteret har kun tre fast ansatte, men likevel er et sted med stor aktivitet. De mottar mange hundre søknader hvert år fra kunstnere som ønsker å bo og jobbe på Dalsåsen. Dette var også noe av årsaken til at NKD ønsket å ta imot en ung, utenlandsk frivillig medarbeider gjennom EUs ungdomsprogram.

 

VolontørJustina Brazaite (20) kommer fra Litauen og er glødende interessert i kunst og hvordan kunstnere arbeider. Hun skal bo og arbeide 12 måneder i Norge. Hennes oppgaver ved senteret varierer fra å assistere kunstnerne når de jobber i verkstedet, planlegge ekskursjonsdager for besøkende til å registrere bøker og annen dokumentasjon i senterets arkiv og bibliotek.

- Vi har vært veldig heldige som har fått Justina, sier direktør Elísabeth Gunnarsdóttir.
- Nysgjerrigheten hennes, alle hennes ideer og initiativ er virkelig stimulerende for oss og kunstnerne som er her. Hun ser senteret og måten vi driver på med ferske øyne. Hun ser alt fra utsiden og sammenlikner. Det tror jeg er svært positivt for et sted som dette, ikke minst siden vi jobber med kunstnere fra mange forskjellige land. Dessuten er det en flott avlastning å ha et par ekstra hender, som kan hjelpe til med alle arrangementene vi har her.

 

Kunstnarsenteret i Dale
Å bidra på Kunstnarsenterets mange arrangementer er en av Justinas oppgaver.
- Jeg synes det er flott å være her, sier litauiske Justina. - Jeg lærer så mye! Både det å møte så mange forskjellige kunstnere, å få innblikk i hvordan de jobber, og se hvordan en institusjon som NKD fungerer, har vært veldig nyttig for meg. Jeg vil gjerne jobbe med kunst og kultur senere. Jeg synes det meste har vært spennende, det er bra å ha varierte oppgaver. Også rutinearbeid som registrering er givende når temaet er interessant. Jeg lærer jo om hva kunstnerne jobber med. Kontakten med kunstnerne og det å være en del av et kunstnerfellesskap har vært en utrolig fin opplevelse.

 

Når en organisasjon er godkjent for å ta imot volontører, legges opplysningene om organisasjonen inn i en internettbasert database. Slik kan ungdommer i Europa finne fram til og kontakte prosjekter de kunne tenke seg å jobbe i. Organisasjonen bestemmer selv hvilken ungdom de vil ta imot. Det er også mulig å bruke eget nettverk for å finne en volontør.

 

- Mitt tips til andre i kultursektoren som har lyst til å ta imot en volontør er å velge en som er interessert i nettopp det dere driver med, sier direktør Gunnarsdóttir. - Det er veldig viktig. Og sett av tid i starten av oppholdet for å finne ut hva han eller hun kan og vil. Det er også lurt å ha noen faste, enkle oppgaver volontøren kan jobbe med de periodene man ikke har tid til å følge opp så grundig.

 

Nordisk kunstnarsenter Dalsåsen

6963 Dale i Sunnfjord
Telefon: 57 73 72 20
E-post: artists.nkd@c2i.net
Nettsted: www.nkdale.no

Europeiske partnere: Røde Kors Litauen
Totalbudsjett for Justinas opphold: 11.700 Euro eller ca. 97.000 kroner.
Tilskudd fra Aktiv ungdom: 10.240 Euro eller ca. 85.000 kroner.

 

Denne artikkelen ble publisert i Europavegen 2008.

Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS