Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Ajla jobber som volontør i Frankrike


Ajla Cejvan (27) ble nysgjerrig på volontørtjenesten etter å ha snakket med en venninne. Nå jobber hun som frivilig i en organisasjon i Frankrike, og tilegner seg relevant arbeidserfaring for å kunne kapre drømmejobben.Navn: Ajla Cejvan

Alder: 27 år
Hjemsted: Raufoss, Norge
Senderorganisasjon: Narviksenteret
Volontør i hvilket land og organisasjon: Frankrike (Marmande), Centre des Sureaux

 

 

Hvordan fikk du vite om EVS?

 

- Gjennom ei venninne som var volontør fra Bosnia, i Norge.

 

 

Hvorfor ønsket du å bli volontør?  


- Jeg har en utdanning i prosjektledelse, men for å få en jobb innen det kreves  det erfaring. Gjennom EVS så jeg muligheten til å få dette, da de ikke krever erfaring innen noen områder før du begynner med oppholdet.


- Den andre grunnen var å lære mer fransk. Man skal egentlig ikke velge land man vil jobbe i, heller prosjekt, men for min del var det optimalt med Frankrike, da jeg fikk erfaring med både prosjektarbeid og språket.

 

 

Fortell litt om opplevelsen din gjennom EVS:


- Gjennom hele EVS-oppholdet mitt har jeg vært bevisst på å ta initiativ. Dette har ført til at folk har fått se hvilke egenskaper jeg har, og det har derfor også åpnet opp muligheten for å jobbe med andre, på forskjellige plasser. Videre har jeg utviklet meg som person, da jeg gjennom å jobbe med utvekslingsprosjekter har forstått hvor mye jeg liker å jobbe med dette -hvor viktig det er for ungdom i Europa og det har ført til at jeg ønsker å jobbe med dette i framtiden. Siden jeg har skapt gode relasjoner gjennom jobben, har det også ført til at folk har ønsket å jobbe med meg i framtiden, da de har sett mitt engasjement og resultater av mitt arbeid. 


-Det beste med å være volontør, for min del, er at du får mulighet til å observere. Finner du ut at noen ting er bedre i det nye landet, så kan du alltids justere deg selv, og finner du ut at noen ting er verre i det nye landet, da setter du i hvert fall pris på det du allerede har hjemme.  

 

- Mine beste minner fra oppholdet er arbeidet med utvekslingsprosjekter. Jeg har vært så heldig til å kunne være med på å skrive, planlegge, implementere og evaluere flere prosjekter, og det har bare forsterket mitt ønske om å jobbe innenfor dette feltet. Likevel har det åpnet opp øyne mine for Erasmus + programmet. Jeg hadde ikke mye kunnskap om det før jeg dro, utenom det jeg lærte om EVS. Nå sitter jeg med så mye kunnskap og glede over at det finnes et program som dette, at jeg har store planer om å engasjere meg med å spre dette videre - spesielt i Norge hvor programmet er veldig lite kjent.

 

Les også: 1-2-3 bli volontør!

 

 

Fortell litt om søknadsprosessen:


- Søknadsprosessen er veldig individuell. Du må være klar over at det er en god del du må gjøre alene, men det finnes alltid organisasjoner som kan hjelpe til. Selv har jeg i Frankrike tatt imot ungdom på jakt etter EVS, i troen om at senteret jeg jobber på gjør all jobben. Jeg har konstant sagt til de at det er en del av EVS å søke selv. Fordi når du er i søknadsprosessen, hvor du søker etter organisasjoner, sender mail og snakker med senderorganisasjonen, så er du faktisk i en enorm læringsprosess. Mye av det jeg i dag vet om EVS kommer nettopp fra dette stadiet av min EVS. Jeg brukte opp mot syv måneder på å lese, søke og prate med folk om EVS, og alt dette har ført til at jeg nå har kunnskapen til å blant annet skrive guider om EVS, hjelpe andre i denne prosessen og holde foredrag om emnet.


- Det er sant at det er en lang prosess, men jo mer du jobber med det selv, jo mer kommer du til å være forberedt på å være volontør i lengre tid, siden du forbereder deg mentalt med hvert steg du tar.

 

 

Hvorfor bør andre bli volontører?


- Hvis du har mulighet til å bli volontør gjennom EVS, så burde du ta sjansen, fordi det virkelig er et helt annet liv man lever. Du får med deg verdifull erfaring innen et prosjekt av eget valg, du lærer minst ett nytt språk, du skaper relasjoner og venner for livet og ikke minst; du får oppleve en annen kultur på nært hold.


- Videre er dette et veldig strukturert program, som gjør at du slipper å betale -  kun en liten andel i reise, men noen ganger ikke det heller. Siden programmet er så utviklet og strukturert, så er muligheten til å jobbe med det man liker, ta initiativ og utvikle sine egenskaper, enorm. Du blir ikke sendt hit og dit, men heller plassert etter eget ønske hvor du har lyst til å utvikle deg. Du får reist mye, blant annet på seminarer, foredrag, andre reiser relatert til jobben og du får selvsagt ferie.

 

Er du nysgjerrig på EVS og ønsker å bli volontør? Les mer om EVS og hvordan du går frem for å kunne jobbe som frivillig i utlandet.

Les også om
Volontørsamlinger i Oslo
Film: Du kan forandre deg selv, og livet ditt!
Fra Frankrike til Nordpolen
Ajla jobber som volontør i Frankrike
Maren dro til Frankrike som frivillig arbeider
Dokumentarfilm om volontøropphold i Norge
Fire volontører om EVS
Elise var volontør i England
Ønsket å hjelpe andre
Astrid reiste til Sardinia som volontør
Volontøropphold på Voss: Eventyr, oppdagelse og lykke
Film: Møt Boldizsar, volontør i Nordfjordeid
Samisk samfunnsengasjement startet med frivillig arbeid i Tyskland
Fra Grua til Stuttgart
En volontørs bekjennelser
Livslang nytte av EVS-erfaring


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS