Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Bidrar til bedre livskvalitet for eldre i Frankrike


Mina hadde lyst til å gjøre betydningsfullt for andre etter videregående skole. Nå er hun frivillig på et aldershjem like utenfor Paris.Mina var usikker på hva hun hadde lyst til å gjøre etter videregående skole, men hun visste ville gjerne bort fra Norge og ut for å oppleve noe nytt. Da hun fikk høre om Europeisk volontørtjeneste (EVS) fra læreren falt brikkene på plass. Hun bestemte seg for å bli frivillig, fordi hun visste at hun kom til å oppleve og lære mye.

 

Viktigste oppgaven er å være hyggelig og sosial med de eldre

Mina jobber hun som frivillig i aldershjemmet «Résidence Sainte Anne d’Auray», som ligger midt i en stor park i en forstad til Paris.  Aldershjemmet har 120 plasser, i tillegg til en avdeling for pasienter med Alzheimers sykdom. Her bidrar hun til å skape en mer aktiv og innholdsrik hverdag for de eldre. Hun organiserer nyhetslesing, spill, gymnastikk, utflukter og fargelegging for de eldre. Hun hjelper også til med matservering, og på søndager bistår hun med messen.

 

 

Nye opplevelser og mestring

Mina anbefaler EVS til andre ungdommer. Hun er ikke engang halvveis i EVS-oppholdet, men hun har fått opplevd og lært veldig mye. Hun har blitt kastet ut i situasjoner hun ikke var forberedt på. Dette gir en bra mestringsfølelse, og hun har blitt mye mer selvstendig etter at hun dro til Paris.

 

Livet i Paris

Mina jobber totalt 35 timer i uken, og når hun har fri er hun i Paris, tegner, eller trener. Hun syns det har vært ganske stor overgang å flytte fra Asker til en så stor by som Paris. Hun bor sammen med tre andre ungdommer fra Tyskland og England i en leilighet ved siden av arbeidsstedet. Hun deltar også på EVS-seminarer i løpet av året, hvor hun får møte mange andre frivillige fra hele Europa.

 

Får forbedret franskkunnskapene

Den største utfordringen så langt har vært kommunikasjon. Det er veldig få som snakker engelsk. Noen ganger føles det veldig utfordrende, og hun ønsker nå at hun hadde fulgt med litt bedre i fransktimene. Men motivasjonen til å lære mer fransk er på topp.  

 

Senderorganisasjon i Oslo hjalp Mina med å dra ut 

I starten følte Mina at det var mye å sette seg inn i. En EVS-volontør må ha både en senderorganisasjon i Norge og en vertsorganisasjon i utlandet for å kunne jobbe frivillig i Europa i opp til ett år. Men etter at hun fikk UngOrg som senderorganisasjon, fikk hun svar på alle spørsmålene hun hadde. Etter dette gikk hele prosessen gikk ganske fort.

 

Bidrar til trygghet og reduserer kultursjokk

UngOrg har sendt ut mange ungdommer som gjennom EVS-programmet. De hjelper ungdommene med å finne vertsorganisasjon og bidra til forberedelser før avreise. I tillegg har de jevnlig kontakt med volontøren og vertsorganisasjonen under arbeidsoppholdet og følger opp etter endt volontøropphold. Dette gir en ekstra trygghet for den som drar ut som EVS-volontør. For å forberede volontørene fokuserer UngOrg på god dialog og tilpasser denne så godt som mulig.

 

Fant fransk organisasjon i Ungdomsportalen

Mina søkte etter vertsorganisasjon i Den europeiske ungdomsportalen, hvor nesten 6000 organisasjoner er registrert. Hun hadde et Skype-intervju med en organisasjon i Frankrike som heter VISA ad. De kom med forslag til ulike prosjekter hun kunne delta på, inkludert prosjektet på aldershjemmet. Dette prosjektet appellerte til henne, fordi hun hadde lyst til å være frivillig og gjøre noe meningsfullt. I tillegg kunne hun starte tidlig i dette prosjektet, så noen uker senere var hun allerede på vei til Paris.

 

 

Fakta om prosjektet

Prosjekttype: Europeisk volontørtjeneste

Senderorganisasjon: UngOrg

Vertsorganisasjon: Résidence Sainte Anne d’Auray 

Sted og dato: Châtillon, Frankrike 2017-2018

 

 

Les også om
Volontørsamlinger i Oslo
Film: Du kan forandre deg selv, og livet ditt!
Fra Frankrike til Nordpolen
Ajla jobber som volontør i Frankrike
Maren dro til Frankrike som frivillig arbeider
Dokumentarfilm om volontøropphold i Norge
Fire volontører om EVS
Elise var volontør i England
Ønsket å hjelpe andre
Bidrar til bedre livskvalitet for eldre i Frankrike
Astrid reiste til Sardinia som volontør
Volontøropphold på Voss: Eventyr, oppdagelse og lykke
Film: Møt Boldizsar, volontør i Nordfjordeid
Samisk samfunnsengasjement startet med frivillig arbeid i Tyskland
Fra Grua til Stuttgart
En volontørs bekjennelser
Livslang nytte av EVS-erfaring


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS