Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Livslang nytte av EVS-erfaring


Lise Eilin Stene var volontør i kulturformidlingsorganisasjonen «Au fil du temps» i landsbyen Cadouin i sørvest-Frankrike i 2002. 15 år etter drar hun fortsatt nytte av erfaringene hun lærte da. - Jeg ønsket å reise og oppleve verden, og stå på egne bein i et annet land. Jeg ønsket også å lære språk og få erfaringer utover vanlig skole og studier. I organisasjonen der jeg jobber var det et ungt og kreativt miljø, og vi hadde det gøy både på og utenom jobb. Jobben gikk ut på å utvikle gode metoder for å formidle kulturhistorie og naturkunnskap på en inspirerende og engasjerende måte.

 

For å være volontør trenger du både en sender- og vertsorganisasjon, og for Lise var det Trondheim Kommune som var senderorganisasjon. Hun forteller at det å være volontør var en svært positiv erfaring.

 

- Det var mange flotte enkeltopplevelser, men jeg vil trekke frem opplevelsen av tilhørighet, både til venner og kolleger, landsbyen jeg bodde i og til Frankrike. Jeg drar fortsatt til Cadouin hvert år for å besøke venner, og det føles som å komme «hjem» til mitt «andre hjemland.»

 

Lise forteller at hun i løpet av oppholdet først og fremst lært fransk mye bedre, men også fikk kjennskap til og forståelse av det franske samfunnet.

 

- Jeg fikk nyttig og inspirerende erfaring med å jobbe med barn i ulike aldre, samt erfaring med prosjektarbeid og samarbeid. Dette bruker jeg fremdeles i jobben min i dag, men nå med et helse- og forskningsperspektiv.

 

Lise studerte medisin ved NTNU i Trondheim, og jobber i dag for NKVTS, Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress. 

 

Aktiv Ungdom får ofte tilbakemeldinger om hvor mye et EVS-opphold har betydd for videre utdanning og karriere, og Lise er intet unntak.

 

- Volontørtjenesten har hatt en viktig og positiv betydning i livet mitt. Jeg var volontør for 15 år siden, men jeg har fortsatt et nært forhold til vertsorganisasjonen og andre venner i området. EVS-oppholdet var en svært positiv erfaring, og bidro til at jeg siden har vært motivert for internasjonal samarbeid og prosjektarbeid.

 

For Lise ble oppholdet en døråpner for videre samarbeid med franske organisasjoner og opphold i Frankrike både gjennom studier og jobb. Hun jobber i dag blant annet med forskning på hvordan man best mulig kan følge opp og hjelpe de som har blitt rammet av terrorangrep.

 

- Jeg er svært takknemlig for at jeg fikk muligheten til å dra ut gjennom EVS, og for at jeg ble så godt mottatt i vertsorganisasjonen. Ut fra mine erfaringer, var volontørtjenesten en strålende måte å reise ut, lære språk og få verdifulle erfaringer og tilhørighet i et annet land, sier Lise.

Les også om
Volontørsamlinger i Oslo
Film: Du kan forandre deg selv, og livet ditt!
Fra Frankrike til Nordpolen
Ajla jobber som volontør i Frankrike
Maren dro til Frankrike som frivillig arbeider
Dokumentarfilm om volontøropphold i Norge
Fire volontører om EVS
Elise var volontør i England
Ønsket å hjelpe andre
Bidrar til bedre livskvalitet for eldre i Frankrike
Astrid reiste til Sardinia som volontør
Volontøropphold på Voss: Eventyr, oppdagelse og lykke
Film: Møt Boldizsar, volontør i Nordfjordeid
Samisk samfunnsengasjement startet med frivillig arbeid i Tyskland
Fra Grua til Stuttgart
En volontørs bekjennelser
Livslang nytte av EVS-erfaring


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS