Utskriftsvennlig versjon Del på Facebook

Volontørsamlinger i Oslo


Årets EVS-volontører i Norge har nettopp vært på ankomst- og midtårsseminar i Oslo, og Aktiv Ungdom deltok på begge seminarene. Der fikk vi snakket med mange av volontørene, både de som nettopp har kommet til Norge og de som er midt i oppholdene sine. Vi ble tatt imot av mange brede smil og fine historier, av spente ungdom med mange forventninger og volontører som ønsket å fortelle mer om oppholdene sine og prosjektene de er en del av.Vi satt oss ned med Viktoria og Carlos for å høre mer om hva det betyr å være EVS-volontør.

 

Viktoria er 23 år gammel, kommer fra Armenia og er utdannet psykolog. Hun er volontør i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane sammen med tre andre jenter. Der jobber de først og fremst med kommunens kultur- og ungdomstilbud.

 

- Hvorfor ønsket du å bli volontør og hvorfor valgte du Norge?

 

- Jeg ønsket å oppleve noe helt nytt. Jeg tror det er bra å bryte ut av hverdagsrutinene, det er rett og slett viktig med en forandring innimellom. Jeg søkte i forskjellige land og fikk positivt svar om å komme hit til Norge som volontør. Det er jeg veldig fornøyd med, for jeg trives veldig godt i Bremanger, og vi har mange forskjellige prosjekter vi jobber med.

 

 

- Kan du fortelle litt om livet som volontør?

 

- Ja, vi er fire volontører i Bremanger. De tre andre jentene kommer fra Spania, Portugal og Georgia, og vi deler en leilighet i Svelgen. Vi jobber med de fire ungdomsklubbene i kommunen, har forskjellige aktiviteter og prosjekter. Jeg har blant annet vært med på å organisere en kunstutstilling med SFO og alders- og sykehjemmet. I tillegg er jeg assistent på SFO der jeg bidrar til å skape en meningsfull hverdag for barna.

 

Etter omtrent fire måneder i Norge snakker Viktoria allerede ganske mye norsk. Det hjelper nok godt med tanke på integreringen i lokalsamfunnet.

 

- Vi har blitt tatt veldig godt imot her, og jeg har fått mange venner i Svelgen, der jeg bor. Nordmenn er snille og åpner seg når du selv er åpen og positiv. Jeg har ikke opplevd at nordmenn er kalde, sånn som man så ofte får høre.

 

Carlos har bare vært her i et par uker, men stemmer i:

- Ja, folk er så positive når man forteller dem at man er volontør, så førsteinntrykket mitt er veldig godt.

 

Carlos kommer fra Spania og er også 23 år gammel. Han har nettopp kommet til Sveio i Hordaland, der han skal være fram til desember.

 

- Jeg er utdannet lærer og skal jobbe med prosjekter på barne- eller ungdomsskolen. Jeg vet ikke helt hvordan det blir, for vi har nettopp kommet hit og har ikke kommet i gang ennå. Vi er to volontører i Sveio, en gutt fra Ungarn og meg. Akkurat som Viktoria, søkte jeg på volontørtjeneste i flere forskjellige land, så det var på en måte Norge som valgte meg. Men nå som jeg skal være her i mange måneder, ser jeg på mulighetene til å reise og oppleve mer av landet, ja, mer av hele Norden egentlig. Jeg har en stor drøm om å få se nordlyset, så jeg har laget en egen Facebook-gruppe for oss volontører som er her på seminaret, sånn at vi kan planlegge turer sammen. Det er viktig at vi ser og opplever mer av Norge mens vi er her og har muligheten til det.

 

- Hvorfor ønsket du å bli volontør?

 

- For meg handler det mye om å finne ut av hva jeg ønsker å gjøre videre. Det er så lett å vite hva man ikke vil gjøre i livet, men å finne fram til hva man virkelig har lyst til å bli, dét er vanskeligere. For å være volontør må man være modig, og for meg er dette kanskje et steg i retningen av å finne meg selv og å finne en vei for fremtiden. Jeg har allerede funnet ut at jeg kunne tenke meg å bli i Norge og jobbe som lærer, eller kanskje ta en mastergrad. Et volontøropphold vil være med på å forme deg, samtidig som du modnes. Jeg mener at den personlige utviklingen er en stor del av det å være volontør.

 

Carlos skriver blogg mens han er i Norge. Der vil han skrive om norsk historie og kultur samt opplevelser og inntrykk han får som volontør. Les bloggen hans her.

 

Sjekk Viktorias prosjekter og utstillinger på Youtube her.

 

Les mer om Bremanger kommune og volontører her.

 

Viktoria og Carlos på seminar i Oslo.

 

Les også om
Volontørsamlinger i Oslo
Film: Du kan forandre deg selv, og livet ditt!
Fra Frankrike til Nordpolen
Ajla jobber som volontør i Frankrike
Maren dro til Frankrike som frivillig arbeider
Dokumentarfilm om volontøropphold i Norge
Fire volontører om EVS
Elise var volontør i England
Ønsket å hjelpe andre
Bidrar til bedre livskvalitet for eldre i Frankrike
Astrid reiste til Sardinia som volontør
Volontøropphold på Voss: Eventyr, oppdagelse og lykke
Film: Møt Boldizsar, volontør i Nordfjordeid
Samisk samfunnsengasjement startet med frivillig arbeid i Tyskland
Fra Grua til Stuttgart
En volontørs bekjennelser
Livslang nytte av EVS-erfaring


Aktiv Ungdom 20 år

Den Europeiske Ungdomsportalen
Eurodesk-logo

Følg Aktiv Ungdom på #aktivungdom
RSS Hold deg oppdatert
med RSS