Aktuelt 05. nov 2021

En dag hos Erasmus+

På OD-dagen i år var jeg så heldig å få jobbe hos Erasmus+: Aktiv Ungdom. Det ble en dag litt utenom det vanlige, og jeg lærte masse!

 

Jenny Apenes

OD, eller Operasjon Dagsverk som det egentlig heter, er en solidaritetsaksjon av, med og for ungdom som gjennomføres hvert år. Poenget med aksjonen er at norske ungdommer gir en dag av utdanningen sin for å gi ungdom i andre land mulighet til bedre utdanning. Altså jobber man én dag i stedet for å gå på skole, for å samle inn penger til prosjektet. I løpet av ungdomskolen og videregående har jeg til sammen jobbet på seks OD-dager, og hver gang har jeg lært noe nytt og gjort noe jeg ellers ikke ville gjort. I år hadde jeg en unik dag med mange nye opplevelser hos Erasmus+, som gir ungdom muligheten til utveksling i utlandet.

Vi var 9 elever som jobbet hos Erasmus+ på OD-dagen, og en del av oss kjente hverandre ikke fra før. Så vi startet dagen med en lek for å lære hverandres navn, og så fortsatte vi med å stille hverandre spørsmål fra en kortstokk. Det var spørsmål som: “hva gjør du som gir deg energi?” Det var en morsom og annerledes måte å bli kjent på, og vi ble bedre kjent enn det vi hadde blitt hvis vi holdt oss til den trygge “small-talken”.

Etter at vi hadde blitt kjent, fikk vi lære om hvilke muligheter Erasmus+ gir ungdom i EU. Jeg ble veldig engasjert når vi lærte om det, for jeg fikk vite om så mange muligheter jeg ikke visste at jeg hadde. For eksempel at ungdom fra 18-30 år kan dra på utveksling til utlandet helt gratis. Du trenger ikke tenke på penger for bosted, mat og reise, for det er inkludert i utvekslingsprogrammet. Det gjør at hvem som helst kan benytte seg av programmet, penger skal ikke være en begrensning. Det eneste du trenger å gjøre er å finne et prosjekt som handler om noe du er interessert i, og søke på det du har lyst til å være med på. Du jobber som frivillig i prosjektet du deltar i, men man får velge mange av arbeidsoppgavene selv, og det er fleksibel arbeidstid. Jeg går siste året på videregående, så for meg og mine medelever er jo dette kjemperelevant. Få av oss vet hva vi skal gjøre når vi slutter på skolen, men mange har lyst til å reise til utlandet. Hvis alle hadde visst at det fantes et gratis utvekslingsprogram hvor de kunne få jobbe med ting de er interessert i og bli kjent med nye mennesker fra andre land, tror jeg mange flere hadde fulgt drømmen om å reise etter vgs.

 

Tre blide ungdommer på stand for Erasmus +

 

Midt på dagen delte vi oss i grupper og dro vi til videregående skoler for å lære elevene om Erasmus+. For meg var det en morsom opplevelse, spesielt når det kom bort folk til oss som var skikkelig interessert i det vi fortalte om. Det var en del som stilte spørsmål og snakket med oss lenge, det var veldig gøy. Det var mange som nesten ikke trodde oss da vi fortalte at reisene var gratis, de begynte å planlegge sine egne gruppeprosjekter. Men så var det selvfølgelig de som bare kom bort for å få drops og bittesmå flasker med antibac, som egentlig ikke ville høre hva vi hadde å fortelle. Og de som virket veldig uinteresserte når vi snakket. Likevel var det også en fin erfaring, for jeg tror de fleste trenger å oppleve å bli avvist for å innse at det ikke er farlig.

Etter å ha snakket med elever på vgs og gått litt rundt i byen for å fortelle om Erasmus+ til andre elever som jobbet på OD-dagen, dro vi tilbake for å spise pizza og snakke om opplevelsene våre. Det virket som at alle hadde hatt en morsom dag, og at de hadde møtt mange nye mennesker. Det morsomste med dagen for meg, var å snakke med folk som var genuint interessert i det vi hadde å fortelle om. Og selvfølgelig å bli kjent med de jeg jobbet sammen med, det var en skikkelig positiv og engasjert gjeng. Jeg fikk veldig lyst til å delta i et Erasmus+ prosjekt, enten som frivillig etter videregående, eller i et kortere gruppeprosjekt. Og jeg skal definitivt fortelle vennene mine om muligheten de har til å gjøre det samme. Takk for en super OD-dag!

 

Skrevet av Jenny Apenes