Aktuelt 08. mai 2020

70 år siden starten på EU 

Hvert år den 9. mai markeres Europadagen. I år er det 70 år siden Frankrikes utenriksminister Robert Schuman presenterte en visjonær plan om at Frankrike og Tyskland skulle samordne kull- og stålproduksjonen, kun fem år etter slutten på Den andre verdenskrigen. Dette er siden sett på som begynnelsen på EU.

Les mer om EUs historie her (ekstern lenke).

Solidaritet

70 år senere står Europa sammen om å bekjempe en pandemi. Årets Europadag fokuserer derfor på solidariteten og den felles innsatsen i EU.

I en hilsen reflekterte EUs ambassadør til Norge, Thierry Béchet, på hvordan Norge står sammen med EU i koronakrisen. Noen av tiltakene inkluderer felles repatriering, utveksling av medisinsk personell, samarbeid om innkjøp av medisinsk utstyr og støtte til å utvikle en vaksine. «Ord som “samarbeid” har plutselig fått tilbake den sterke meningen og vi innser bedre nå hvor mye vi trenger dette samarbeidet,» skrev han.

 

Bli med på feiringen 

Du kan bli med på feiringen av Europadagen på nett.

Det blir blant annet en direktesendt 9 minutter lang fremføring av 9 artisters tolkning av Beethovens 9. symfoni, også kjent som «Ode til glede» eller Europahymnen.

Les mer og følg med på feiringen den 9. mai her.

Eventuelt kan du lytte på spillelisten Europaparlamentet har laget.

Se også program for dagen på dette Facebook-arrangementet.